IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отново опитва да запази повишенията с крехък оптимизъм*

Инвеститорите следят внимателно изказванията на централните банкери

17:42 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Wall Street започва редовната търговска сесия във вторник с повишения, докато инвеститорите се опитват да запазят малката доза оптимизъм, която се крепи на нестабилни основи, а погледите са насочени към данните за американската инфлация през декември и към сигналите от централните банкери.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 0,18% към стойността си, или 59,55 пункта, достигайки 33 577,2 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се повишава с 0,22%, или 8,56 пункта, до 3900,65 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличава с 0,39%, или 41,75 пункта, до 10 677,4 пункта.

Американските фондови борси дадоха силно начало на новата година, като изпратиха първата седмица на януари с повишения - индексите Dow Jones и S&P 500 записаха най-добрия си ден от 30 ноември насам, а Nasdaq – от 29 декември насам.

В момента всички погледи са насочени към статистиката за потребителската инфлация, която предстои да бъде публикувана в четвъртък (12 януари). Прогнозите са за леко ускорение до 0,3% на месечна база на базовата инфлация (без цени на храни и енергия) през декември спрямо отчетените 0,2% месец по-рано. Дори те да се сбъднат, представителите на Фед изпратиха ясни сигнали, че смятат да покачат федералната лихва до над 5%.

„Повишаването с по-постепенни стъпки наистина дава възможност да се отговори на идващата информация“, коментира Мери Дели от клона на Фед в Сан Франциско.

Рафаел Бостик от Фед в Атланта каза, че Федералният резерв е поел ангажимент да се справи с високата инфлация и това гарантира покачване на лихвите до ниво между 5% и 5,25%, за да се премахне излишното търсене в икономиката.

Всяко малко по-ястребово** изказване от представителите на ведомството обаче може отново да подсили несигурността и опасенията от рецесия.

Европейският сорт петрол Брент поскъпва с 0,2% до 79,81 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 0,25% до 74,82 долара за барел.

Цената на златото се покачва с 0,28% до 1883,1 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,6%.

*Към 17:10 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още