IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира след добрите данни за китайската икономика*

Завръщането на Пекин на световната сцена е ключова тема в скорошните прогнози за перспективите пред "черното злато"

09:55 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се стабилизира във вторник, докато инвеститорите осмислят по-добрите от очакваното данни за ръста на китайската икономика през последното тримесечие на 2022 г. и са в очакване на данните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, пише Bloomberg.

Европейският сорт петрол Брент поскъпва леко с 0,08%, или 0,07 долара, до 84,53 долара за барел.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 0,85%, или 0,68 долара, до 79,18 долара за барел.

Китайската икономика е отбелязала по-голям от очакваното ръст през четвъртото тримесечие на 2022 г., в чийто край бяха прекратени строгите противоепидемични мерки в страната, показват данните от Пекин във вторник. Очаква се това да подсили нагласите на трейдърите относно по-високото потребление на енергия тази година.

Преди публикуването на данните от Goldman Sachs Group Inc. повториха своите прогнози за по-високи цени на „черното злато“, като добавиха, че западните икономики ще избегнат рецесията, което ще подкрепи потреблението, докато търсенето в Китай се подобрява и доставките от Русия намаляват. Суровинните пазари са в очакване на рецесия, „която ние не смятаме, че ще се материализира“, посочват от банката в своя бележка от 16 януари.

„По-добрите от очакваното данни от Китай може да подкрепят цените, тъй като фокусът в момента е върху търсенето в страната“, обясни Равиндра Рао, ръководител по суровинни проучвания в Kotak Securities Ltd.

По-късно във вторник предстои ОПЕК да публикува своя месечен анализ за световния пазар. Миналата година картелът реши да намали добива с по 2 млн. барела на ден от ноември и да задържи това равнище в началото на 2023 г.

Възможният ефект от повторното отваряне на китайската икономика е ключова тема в скорошните прогнози за бъдещите перспективи. От ING Groep NV казаха този месец, че Брентът може да достигне средна цена от над 100 долара за барел тази година, докато Пекин разхлабва мерките, а водещият мениджър на хедж фондове Пиер Андюран прогнозира, че цената на суровината може да надмине 140 долара през 2023 г.

*Към 09:32 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още