IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат" ще забави плащането по главницата на облигационния си заем до края на месеца

Забавянето е свързано с неприключилата сделка за Monbat Holding Germany GmbH

13:00 | 17.01.23 г.
Снимка: Монбат АД
Снимка: Монбат АД

„Монбат“ АД ще забави плащането по главницата на облигационния си заем, което трябваше да се осъществи на 20 януари. Това съобщава компанията чрез БФБ-София.

Дружеството поема ангажимент да намери парите и да направи плащане до 31 януари.

Дължимите към 20 януари 2023 г. лихви ще бъдат изплатени своевременно, съгласно погасителния план, посочва се в съобщението.

Това е първото плащане по главницата на облигационния заем на „Монбат“. Вноската е в размер на малко над 5,6 млн. евро.

Съществена част от емисията е използвана за придобиване на акции от капитала на дружеството Monbat Holding Germany GmbH, в баланса на което е консолидирана литиево-йонната дивизия на групата „Монбат“, посочват от компанията.

В края на май миналата година дружеството оповести намерението да продаде акциите от капитала на Monbat Holding Germany GmbH на британската компания Britishvolt – пионер в батерийната индустрия, чиято дейност се фокусира върху разработването на технологии за литиево-йонни батерии от следващо поколение и свързаните с тях изследвания и решения, припомнят от „Монбат“.

Стойността на сделката беше 36 млн. евро под формата на парично плащане и придобиване на обикновени акции от последващо увеличаване на капитала на Britishvolt. С парите „Монбат“ планираше да осъществи първото плащане по главницата на облигационния заем.

Сделката обаче така и не беше финализирана в планираните срокове, а дружеството не е намерило алтернативно решение до настъпването на падежа.

Тъй като забавянето на плащането ще е малко, няма да се свиква общо събрание на облигационерите, допълва още дружеството.

В последната година акциите на „Монбат“ поевтиняват с почти 20%, а пазарната капитализация достига 183,3 млн. лева.

Междувременно от БФБ-София обявиха, че временно спират търговията с емисията облигации до края на търговската сесия днес, 17 януари, заради необходимостта от спиране на начисляването на натрупана лихва.

Свързани компании:

Монбат АД - облигации 2018(5MBA)

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още