IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към втори пореден седмичен ръст в цената*

Оптимизмът за по-силно търсене от Китай засенчва опасенията около по-слабите перспективи в други големи икономики

10:15 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поскъпва в петък, насочвайки се към отбелязването на втори пореден седмичен ръст в цената, след като оптимизмът за по-силно търсене от Китай засенчи опасенията около по-слабите перспективи в други големи икономики, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,55%, или 0,47 долара, до 86,63 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,42%, или 0,34 долара, до 80,67 долара за барел.

И двата сорта добавят по около 1,3% към стойността си за седмицата.

Потреблението в Китай нараства, след като най-големият вносител в света премахна строгите противоепидемични мерки, като има признаци на нараснали покупки от страна на рафинериите на директния пазар.

Сред инвеститорите обаче все още има известна доза предпазливост, след като в четвъртък управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че инфлацията все още е твърде висока. Заместник-управителят на Федералния резерв Лейл Брейнард, смятана за гълъб**, посочи, че лихвите ще трябва да останат високи за известно време.

"Черното злато" премина през силни колебания в първите три седмици на годината, докато инвеститорите преценяваха перспективите, както и тези за руските доставки на петрол през 2023 г. насред затегнатите ограничения вследствие войната в Украйна. На този фон някои от най-големите банки направиха различни прогнози за цената на суровината, като от Goldman Sachs Group Inc. смятат, че Брентът може да надмине 100 долара за барел тази година, докато от JPMorgan Chase & Co. са по-предпазливи.

"Цените се покачват, докато оптимизмът около Китай продължава да властва", коментира Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte в Сингапур. "Публикациите, че броят на новозаразените в Китай е достигнал своя връх подсили оптимизма, че търсенето ще започне да се възстановява по-устойчиво".

В следващите седмици пазарът ще се оглежда за възможните ефекти върху руските доставки, предизвикани от ценовия таван и забраната на Европейския съюз (ЕС) за внос, които започват на 5 февруари. Някои европейски страни апелират ценовият таван да бъде понижен, но от администрацията на американския президент Джо Байдън се противопоставят.

*Към 09:58 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още