IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на отчетите в Европа е тест за пазарния оптимизъм

Очаква се компаниите да отчетат спад на печалбите през второто и третото тримесечие

13:37 | 23.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предстоящият сезон на корпоративните отчети в Европа ще покаже дали възобновеният оптимизъм за икономиката, който подкрепи акциите през последните седмици, е основан на реалността.

Общоевропейският индекс STOXX 600 се повишава с над 6% от началото на годината, като достигна най-високата си стойност от април след по-добрите от очакваното икономически данни и подобрените настроения на германските инвеститори, пише Ройтерс.

Индексът е напът да отбележи и най-добрия си януари от 2019 г. насам.

Като знак, че анализаторите не са подготвени за подобен оптимизъм, индикаторът за икономическа изненада на Citi за еврозоната скочи миналата седмица до най-високото си ниво от юли 2021 г.

Признаците за смекчаване на инфлацията, подобряването на веригите на доставки, преразглеждането на прогнозите за глобалния растеж и внезапното облекчаване на анти-COVID ограниченията в Китай събудиха надеждите, че корпоративният спад може да не е толкова тежък, колкото са опасенията. Спадът на цените на газа, петрола и други суровини през последните месеци също облекчи част от натиска върху разходите на компаниите.

Европа обаче още не е преодоляла всички проблеми.

„Компаниите казват, че ще е трудно да прехвърлят растящите разходи към клиентите през 2023 г., тъй като икономическият растеж се забавя“, коментира Найджъл Болтън, съглавен инвестиционен директор на BlackRock Fundamental Equities.

„Вече виждаме, че има съкращения на работни места и се подновява фокусът върху рентабилността в технологичния сектор. Очакваме тези тенденции да се разпространят и в други сектори тази година“, допълва той.

Пазарните очаквания не са особено големи. Печалбите за четвъртото тримесечие на компаниите от STOXX 600 се очаква да нараснат с 10,7% на годишна база, което е най-бавният растеж от две години, според данни на Refinitiv.

Като се изключат печалбите на енергийните компании обаче, очакваният растеж на печалбите се забавя още повече – до 4,5%.

За ръста на приходите очакванията са да достигне около 4%, най-слабият от първото тримесечие на 2021 г.

BofA Global Research коментира, че 16 фирми вече са издали предупреждения за печалбите за четвъртото тримесечие. Икономическата слабост, която ограничава потребителските разходи, се посочва като най-честата причина за очаквания спад.

Според различни прогнози по-късно през годината Европа ще изпадне в рецесия. Подобно на техническото определение за рецесия, компаниите също се очаква да отчетат спад на печалбите две последователни тримесечия: с 6,8% през второто тримесечие и 8,8% през третото.

Печалбите се очаква да се върнат към растеж през последното тримесечие на годината, показват прогнозите на Refinitiv.

Bernstein Research посочва, че прогнозата за ръст на номиналната печалба на акция в Европа за 2023 г. е най-ниската досега, 0,6%. Коригираната спрямо инфлацията печалба се очаква да спадне с 5%, което отразява очакванията за рецесия в региона.

Някои компании внасят обаче известен оптимизъм, например Burberry и Richemont, които увеличават продажбите си в Китай преди Китайската нова година.

По-добър ориентир за потребителското търсене тази седмица ще дадат търговците на модни стоки H&M и Primark и най-голямата компания в Европа по пазарна стойност, луксозната група LVMH, чиито отчети ще бъдат публикувани тази седмица.

Инвеститорите ще очакват по-подробни коментари за Китай, където нарастващите случаи на COVID породиха опасения за по-нататъшни смущения след повторното отваряне на икономика номер 2 в света.

Заплатите също са на фокус, тъй като стегнатият пазар на труда и силният ръст на възнагражденията увеличават натиска върху маржовете. „Големият въпрос е как скокът на цените от изминалата година ще се отрази на заплатите, като потенциално ще доведе до втори кръг от покачвания на разходите за компаниите и ще създаде допълнителен ценови натиск“, коментира Тоби Гиб, глобален ръководител инвестиционно насочване във Fidelity International.

„Ако нестабилността на лихвените проценти намалее, смятаме, че акциите и цикличните инструменти могат да се справят с лека рецесия на печалбите през 2023 г.“, допълва ръководителят на европейската капиталова стратегия на Barclays Еманюел Кау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още