IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се покачва насред оптимистични възгледи за потреблението в Китай*

Възходящите движения на пазара са подкрепени и от поевтиняването на щатския долар, което е добре дошло за купувачите в чужбина

10:43 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва в четвъртък, докато суровината се стабилизира, а инвеститорите преценяват перспективите за търсенето в Китай, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,15%, или 0,13 долара, до 86,25 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,34%, или 0,27 долара, до 80,42 долара за барел.

Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса в Китай, както и на тежките случаи на зараза е със 70% по-нисък спрямо пиковите нива, достигнати в началото на януари, съобщиха китайските власти в сряда. Това може да подсили възстановяването на пътуванията и потреблението в най-големия вносител на петрол в света.

Пазарът получава подкрепа и от поевтиняването на щатския долар, като валутен индекс на Bloomberg падна до 9-месечно дъно в сряда. Спадът - който прави суровините по-евтини за купувачите от чужбина - е задвижен от очаквания, че паузата в цикъла лихвени повишения на Федералния резерв на САЩ може да е близо.

Суровият петрол премина през колебания в началото на годината, предизвикани от нарасналите опасения от рецесия. Възстановяването в цената се дължи основно на надеждата, че потреблението в Китай ще нарасне след края на блокиранията заради пандемията.

"По-слабият долар и устойчивите положителни сигнали от повторното отваряне на Китай подкрепиха" цените, обясни Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte в Сингапур.

След по-малко от две седмици забраната на Европейския съюз (ЕС) за руския внос на петролни продукти по море ще влезе в сила по същото време с ценовия таван по идея на Г-7.

Американските търговски запаси на петрол са се увеличили с около половин милион барела миналата седмица, показаха данните от Администрацията за енергийна информация. Увеличението е предшествано от ръст от над 27 млн. барела в предходните две седмици.

*Към 09:58 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още