IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси изпратиха вяла сесия в очакване на решението на Фед за лихвите

Индустриалните компании се представиха най-добре в Европа в сряда, но не успяха да изведат Stoxx 600 на зелена територия

20:08 | 01.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Европейските борси завършиха със спад сесията в сряда, а инвеститорите са в очакване на повишаването на лихвите и придружаващия го коментар от Федералния резерв, който ще даде повече насоки за плановете на централната банка за затягане на паричната политика, предават CNBC и Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прекъсна ръстовете си по-рано през деня и остана на нивото си от предишния ден в края на сесията.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,14% до ниво от 7761,11 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,35 на сто до ниво от 15 180,74 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,07% и завърши деня на ниво от 7077,11 пункта.

Очаква се Федералният резерв да повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до 4,50-4,75%.

Инвеститорите ще наблюдават и пресконференцията на председателя Джером Пауъл за насоки колко време лихвите може да останат високи.

Решението на Фед ще бъде последвано от съобщения за паричната политика на Европейската централна банка и на Английската централна банка в четвъртък, като и двете се очаква да повишат лихвите с 50 базисни пункта.

Stoxx 600 записа най-силния си ръст през януари от 2015 г. насам в предходната сесия, тъй като по-меката зима и повторното отваряне на Китай разведриха перспективите за икономиката на еврозоната.

Допитване на S&P Global показа, че спадът на промишлената активност в еврозоната се е забавил отново миналия месец.

В същото време според отделни данни инфлацията в еврозоната се е забавила за трети пореден месец през януари, но вече бяха изразени притеснения за надеждността на данните.

В сряда акциите на индустриалните компании в Европа подкрепиха най-силно Stoxx 600, а ръстът на германския DAX се дължеше основно на поскъпването на акциите на Deutsche Post и на Airbus. Банковият сектор отбеляза повишение с 0,8%.

Книжата на BBVA поскъпнаха с 4,7%, след като нетната печалба на испанската банка за четвъртото тримесечие нарасна със 17,6% на годишна база.

Но ръстовете бяха засенчени от големите спадове в сектора на здравеопазването. Цената на акциите на швейцарската фармацевтична компания Novartis поевтиняха с 2,7%, след като анализатори посочиха слабост в нейни ключови лекарства.

От друга страна датската фармацевтична компания Novo Nordisk прогнозира силни приходи от продажби през 2023 г., а GSK надмина очакванията за печалбата и приходите си от продажби за четвъртото тримесечие.

Въпреки това акциите и на двете компании отбелязаха спад от съответно 0,1% и 0,3%.

Сред другите компании, които обявиха резултатите си, книжата на шведската Husqvarna поскъпнаха с 4% след по-добрите от прогнозите приходи от продажби през четвъртото тримесечие.

Данните за средния ръст на печалбите на компаниите от Stoxx 600 през четвъртото тримесечие показват увеличение със 7,3% спрямо 14,5% в началото на януари, съобщи Refinitiv във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още