IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ваньов: Новата лихвена парадигма ще осигури ниски лихви от под 1%

Оптимизмът на борсите се върна, тъй като сезонът на отчетите не се оказа толкова слаб, колкото се очакваше, изтъква управляващият директор на MK Brokers

13:00 | 12.02.23 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ралито от началото на годината при облигациите беше поставено на пауза след заседанията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв. Виждаме корекция в низходяща тенденция при доходностите. Пазарът смята, че скоро ще се върнем към по-ниски лихви. Намираме се в нова лихвена парадигма, в която реалните лихви ще са ниски – под 1%. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Ваньов на Wall Street има оптимизъм, след като Фед премина към по-ниски повишения на лихвите. Той изрази очаквания за по-силно забавяне на инфлацията след март или април.

„Анализаторите започнаха да предвиждат, че може би през 2024 г. ще видим първите намаления на лихвите“, изтъква Ваньов.

Друга причина за оптимизъм, според госта, е, че сезонът на отчетите не е толкова слаб, каквито бяха очакванията.

Ваньов коментира и отражението на кризата в Турция на пазарите. Той посочи, че след земетресението реакциите са били по-скоро регионални – част от пазарите са затворили, лирата се е разпродала.

„Лирата може би е структурирана да губи позиции, докато монетарно-икономическата програма на (турския президент) Ердоган остане в този си вид“, изтъква гостът

Сега, според Ваньов, има лек оптимизъм за възстановяване - "при все, че това е една огромна трагедия за хиляди хора".

Ваньов се спря и на водещите теми от изминалата седмица, включително предупреждението на Credit Suisseза очаквани значителни загуби и разпродажбите на акциите на Adani след доклад, компрометиращ компанията.

Според Ваньов Credit Suisse по-скоро ще се стабилизира, още повече, че основният ѝ бизнес е управлението на средства, а този бизнес не понесе толкова значителни щети.

„Може би ще видим известно възстановяване и надали кой знае какво сътресение“.

Случаят с Adani, който изтри над 100 милиарда долара от богатството на Гаутам Адани, най-богатият индиец преди това, е перфектната буря, имайки предвид момента на оповестяването му – когато акциите на компанията бяха под натиск заради очаквана нова продажба на книжа.

„Докладът на малката инвестиционна фирма, която се занимава с продажба на акции на късо, предизвика много сериозни щета, но тя едва ли е без никакви основания… Все пак става въпрос за бизнес в Индия, а там не може да се говори за най-голямата прозрачност“, отбеляза Ваньов.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Може дългосрочно дефлацията да е неотменим фактор в икономиката .На първи план обаче идва една друга парадигма , която няма да остави икономиката жива , за да има върху кого да се проявява тоя дефлационен натиск .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Бедният брoкер
преди 1 година
Каврък, Ваньов какво друго да ти каже, брокерите и политиците до последно продават фалшиви надежди.Никога във БлумбъргБГ няма видиш Кр.Петров, Вацев, Нако Стефанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Пазарът Ваньо,все още не усетил какво се случва когато банките вдигнат лихвите и забележете го държат високи ,без да ги намаляват поне 12 месеца.В момента комуникацията е че лихвите ще се вдигат поне още няколко месеца,после тези лихви ще седят високи докато не ударят икономиката и потреблението стабилно за да смъкнат инфлацията надолу.Централните банки искат не само спад в инфлацията,а искат този спад да е УСТОЙЧИВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ваньов,защо не обясниш какво комуникираме от Централните банки само преди ден или два?Пазара какво очаква е едно,а реалността друго!Защо не обясниш залозите които търговците вече правят,че ФЕД ще вдигне лихвите до 6%?Европейската банка ,и ФЕД ясно публично обясниха че 2023 година спад в лихвите няма да има,ще ги държат високи поне до 2024 година,защото инфлацията е стабилно висока.Инфлацията отбеляза лек спад но основната инфлация е висока и там нямаме никакви спадове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още