IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патрик Харкър: Шансовете Фед да избегне рецесия в битката с инфлацията нарастват

Управителят на Фед за Филаделфия подкрепя още няколко увеличения на лихвите до над 5%

22:00 | 10.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шансовете американската централна банка да успее да избегне рецесия, докато продължава своята битка с инфлацията, нарастват, изтъква управителят на Федералния резерв във Филаделфия Патрик Харкър, цитиран от Bloomberg.

Въпреки това той посочи, че основният лихвен процент ще премине границата от 5% и ще остане там, докато не се гарантира, че ценовият натиск е намален.

„Ние всъщност увеличаваме шансовете – можем да постигнем меко кацане. Това не означава, че сме в безопасност“, посочва Харкър в интервю за Wharton Business Radio.

Той добави, че подкрепя „още няколко“ увеличения на лихвите с по 25 базисни пункта.

„Трябва да стигнем до над 5 (процента) – наистина сме близо до това в момента – и след това да направим пауза“, споделя Харкър, добавяйки: „Колко над пет? Ще видим".

Миналата седмица служителите на Фед повишиха своя референтен лихвен процент с четвърт процентен пункт до диапазон от 4,5% до 4,75%. Това представяла забавяне на темпа спрямо предишните повишения от 50 и 75 базисни пункта.

От централната банка представиха през декември прогнози, според които лихвите ще достигнат връх от 5,1% през тази година. Служителите ще актуализират тази оценка през март.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви по-рано тази седмица, че ще са необходими допълнителни повишения на лихвените проценти, за да се забави устойчиво инфлацията.

„Ние просто можем да не бързаме. Вижте как ще се развият нещата отново, ако данните на инфлацията продължат в траекторията, в която са в момента, което би било страхотно“, изтъква от своя страна Харкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Досега мек сценарий никога не е бил постиган.Всичко са само добри пожелания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още