IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът на Фед засили инфлационните страхове на борсите в Азия

Инвеститорите бяха разколебани и от новите данни за потребителските цени в Сингапур, които нарастват с 6,5% на годишна основа през януари

12:13 | 23.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индески в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с понижения на фона на публикувания в сряда протокол от последното заседание на Федералния резерв, който показва, че представителите на централната банка на САЩ все още гледат с тревога към инфлацията, съобщава CNBC.

Китайският континентален бенчмарк Shanghai composite се понижи с 0,11% до 3287,48 пункта. Индексът Shenzhen отчете спад от 0,13 на сто до 11 884,3 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng записа понижение от 0,35% до равнище от 20 351,35 пункта.

Инвеститорите очакват публикуването на данните за потребителските цени в Хонконг, които ще предоставят необходимата яснота относно инфлацията.

В Южна Корея показателят Kospi напредна с 0,8 на сто до 2439,09 пункта.

Пазарите реагираха на решението на централната банка на страната да запази лихвите непроменени за първи път от година насам, като бордът на регулатора сигнализира, че не е приключил със затягането на паричната политика.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (23 февруари). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (23 февруари).

„Надявам се, че запазването (на лихвата) този път няма да се разглежда като сигнал, че процесът на повишаване на лихвите е приключил“, заяви гуверньорът на южнокорейската централна банка Ри Чанйонг. Един от членовете не е съгласен с решението от четвъртък, призовавайки за увеличение на лихвата с четвърт процентен пункт, добавя той.

Институцията заяви, че инфлацията в Южна Корея вероятно ще се охлади с по-бавни темпове, отколкото в други големи икономики, предвид потенциала за повишаване на разходите за комунални услуги, което допринесе за ускорения ръст на потребителските цени миналия месец.

Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с около 1,5%.

Индексът Kosdaq записа ръст от 0,6% до 783,28 пункта.

Токийската фондова борса остана затворена поради честванията на рождения ден на японския император – Нарухито.

Австралийският индекс ASX 200 отчете спад от 0,4% до 7285,4 пункта.

Пазарите реагираха и на новите данни за потребителските цени в Сингапур, които са нараснали с 6,5% за януари на годишна основа, тласкани от повишенията в секторите на транспорта, храните и облеклото. В сравнение с декември 2022 г. индексът на потребителските цени се увеличава с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още