IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж. Желязков: Групата „Елмарк“ работи по стратегия за експанзия в Европа

Дружеството планира скоро да търси капитал от инвеститорите, коментира главният изпълнителен директор

15:14 | 28.02.23 г.
Снимка: Елмарк Инвест
Снимка: Елмарк Инвест

Желез Желязков е главен изпълнителен директор и краен собственик на капитала на групата „Елмарк“. Компанията-майка на групата – „Елмарк Инвест“, наскоро листна съществуващата си емисия акции на пазар BEAM на БФБ-София. С Желез Желязков разговаряме за дружеството „Елмарк Инвест“, структурата и плановете за развитие на компанията, дивидентната политика и готовността за набиране на нов капитал.

Компанията, от финансовите данни, които е обявила, се вижда, че е готова за листване и на основен пазар. Защо избрахте BEAM?

- Първата причина е, че за нас целта е листване на фондовата борса не толкова за привличане на капитал, колкото за изграждане на по-добър имидж и доверие у нашите клиенти. Работим по бизнес план за разрастване на пазари в Западна Европа, а там биха приели компанията, марката и фирмата, която стои зад производството в България, много по-добре.

Поради факта, че нямаме нужда от финансиране за разрастването засега, избрахме да се листнем на BEAM, тъй като е по-лесно чисто административно и по-евтино. От тази стъпка виждаме само плюсове.

Втората причина е, че ние в близко бъдеще ще търсим финансиране от инвеститорите, тъй като имаме нов бизнес проект. Парите, които ще търсим, ще се поберат в рамките на пазар BEAM.

Много е лесно в бъдеще да се прехвърлим на Основен пазар от пазар BEAM.

Планирате ли листване на друга, по-голяма, европейска борса, за да подкрепите имиджа си?

- Не планираме, защото „Елмарк Инвест“, която вече е листната на БФБ-София, е компанията-майка на „Елмарк Холдинг“, който е европейско дружество и, съгласно регламентите на Европейския съюз, в края на тази година ще преместим седалището му в Германия. Европейските дружества могат да местят седалището си навсякъде в рамките на Европейския съюз, без да бъдат прекратявани.

Има смисъл до 5 години да листнем „Елмарк Холдинг“ в Германия, но това е далече във времето и в момента не е на дневен ред. „Елмарк Холдинг“ е със солиден капитал – над 18 млн. евро в настоящия момент. То притежава всички дъщерни компании на „Елмарк“. „Елмарк Инвест“ притежава една трета от „Елмарк Холдинг“ и е контролиращо дружество чрез „златна“ акция, определя борда на директорите, дивидентната политика, увеличението на капитала.

Със средствата, които бихме набрали на BEAM пазара, ние ще увеличим капитала на „Елмарк Холдинг“ и „Елмарк Инвест“ ще придобие до 51% от „Елмарк Холдинг“. Това е записано и в проспекта ни за бъдещите ни стъпки.

Какъв пакет акции от „Елмарк Инвест“ планирате да задържите?

- Минимум 55%, които ще държа като физическо лице. Планирам да управлявам „Елмарк“ структурата дългосрочно. Ще привличаме външен капитал, но моето участие няма да падне под 50%.

Каква дивидентна политика залагате?

- В устава на „Елмарк Инвест“ е записано, че всички приходи ще са от дивиденти от „Елмарк Холдинг“. Ще се разпределят 90% от печалбата. За „Елмарк Холдинг“ сме заложили към „Елмарк Инвест“ да се разпределят минимум 30% от печалбата.

Желез Желязков, главен изпълнителен директор на Елмарк Инвест
Снимка: Елмарк Инвест

Желез Желязков е роден в гр. Добрич през 1970 г. Завършва средно образование в Езикова гимназия в гр. Добрич. През 1994 г. завършва висшето си образование в Технически университет - гр. Варна.

През 1995 г. създава първото си търговско дружество ЕТ „Електрик“, а през 2002 г. регистрира търговската марка ELMARK и стартира внос, търговия и производство на продукти с търговската марка, която има и международна регистрация във WIPO в 50 държави. Ръководи бизнеса на групата „Елмарк“ като главен изпълнителен директор и краен собственик на капитала ѝ.

Доколко според Вас е подходящо сега да търсите капитал от външни инвеститори чрез пазара?

- От месеци се срещам с потенциални инвеститори и непрекъснато чувам, че условията не са подходящи и вероятно скоро няма да станат по-подходящи. Ние ще излезем с предложение към инвеститорите. Имаме обоснована бизнес стратегия по проекта Home Finishing, по която работим, и активно инвестираме собствени средства и ще я реализираме така или иначе. Това ще се случи обаче по-бързо и ефективно с участието на външен капитал. Нашата стратегия не е само за България, тя включва още 6 държави на Балканския полуостров, така че с участието на инвеститори ще можем да я изпълним по заложения начин.

Целта ни е да се привлече от борсата капитал 8 млн. евро, като минималната заложена цел за привлечения капитал от борсата е 4 млн. евро.

В кои държави присъствате и по какъв начин?

- Към момента „Елмарк Холдинг“ притежава функциониращи дружества в 10 държави – България, Румъния, Унгария, Сърбия, Словения, Словакия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция, Обединените арабски емирства (Дубай). Във всяка от тези държави имаме общо 23 представителни шоурума със складови бази в зависимост от обектите.

Във всяка дъщерна компания има назначени служители – организатори продажби, складови работници, търговци, които обслужват клиенти, и др. Ние извършваме дистрибуцията на стоките за съответната държава.

Нашият основен бизнес е B2B – ние продаваме на търговски фирми и те препродават нашите стоки към крайни клиенти (инсталатори, строителни фирми, физически лица, индустриални предприятия и т.н.). Отделно имаме дистрибутори в още 50 държави, сред които Португалия, Германия, Италия.

Тази година регистрирахме собствено дружество в Италия, в края на годината ще регистрираме в Австрия, следващата година – в Германия. За тях ще наемаме търговски мениджъри, които да търсят клиенти. Продажбите ще са директно от България.

Последна актуализация: 09:38 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още