IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Източна Европа посрещат уикенда с ръстове 

Интересът на инвеститорите продължава да е насочен към инфлацията и икономическото развитие и произтичащите от тях последици за паричната политика

21:47 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Erste Group поскъпнаха както в Прага, така и във Виена. Снимка: Nina Riggio/Bloomberg
Акциите на Erste Group поскъпнаха както в Прага, така и във Виена. Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Най-важните фондови пазари в Източна Европа приключиха петъчната търговия с ръст на курсовете. В края на седмицата преобладаващо повдигнато настроение подкрепи и водещите европейски борси и Wall Street, предава dpa-AFX. 

Интересът на инвеститорите продължава да е насочен към инфлацията и икономическото развитие и произтичащите от тях последици за паричната политика. Сутринта стана ясно, че голямото увеличение на цените на корпоративно равнище в еврозоната е отслабнало значително в началото на годината. През януари цените на производител се повишиха с 15,0% в сравнение със същия месец на миналата година; през предходния месец цените, които производителите получават за своите стоки, все още отчетоха ръст от 24,5%.

Освен това през февруари бизнес настроенията в еврозоната продължиха да се подобряват, достигайки най-доброто си ниво от осем месеца насам. Глобалният индекс на мениджърите по поръчките на S&P се повиши с 1,7 пункта в сравнение с предходния месец до 52,0 пункта. От друга страна, през февруари настроенията в сектора на услугите в САЩ се понижиха донякъде. Индексът на мениджърите по покупките на Института за управление на доставките (ISM) спадна с 0,1 пункта спрямо предходния месец до 55,1 пункта. Икономистите очакваха по-силен спад до 54,5 пункта.

Пражката борса PX затвори с ръст от 0,5% до ниво от 1420,45 пункта. Подкрепа оказаха преди всичко акциите на Erste Group. Книжата на австрийската банка, която е листвана и на чешкия пазар, поскъпнаха с 1,6%. Анализаторите на Deutsche Bank повишиха целевата си цена и потвърдиха оценката си „купувай".

Унгарският бенчмарк индекс Bux се повиши с 0,32% до 44 440,48 пункта. За седмицата обаче той отбеляза значителен минус от 1,8%. Най-забележимото движение сред компаниите с високи капитализации в Будапеща в петък беше на фармацевтичната компания Gedeon Richter с плюс от 2,4%. Акциите на OTP Bank и Mol поевтиняха съответно с 0,5 и 0,4 процента.

На полската фондова борса също се наблюдаваше нарастване на курсовете. Индексът Wig-20 се повиши с 1,32% до 1841,85 пункта, след като предишния ден загуби малко повече от 2%. Общопазарният индекс Wig приключи сесията на ниво от 60 205,87 пункта, което е с 1,24% повече спрямо затварянето от предходния ден.

От друга страна Alior Bank затвори с понижение от 0,3%. Финансовата компания представи тримесечни данни, които анализаторите на Erste Group оцениха като частично надхвърлящи очакванията.

JSW приключи уикенда с ръст от 1,5%. След доклад на Greenpeace за прекомерното изхвърляне на сол в река Одра компанията, като една от обвинените полски минни групи, отхвърли обвиненията. JSW заяви, че спазва всички разпоредби и положения на Закона за водите.

Виенската фондова борса също приключи търговията в петък с ръстове. Местният водещ индекс ATX се повиши с 0,43% до 3539,75 пункта в благоприятна европейска пазарна среда. На седмична база местният борсов барометър успя да генерира значителен ръст от 2,4%. В петък по-широкият ATX Prime затвори с 0,42% увеличение на ниво от 1781,89 пункта.


Положителен коментар на Deutsche Bank помогна на акциите на Erste Group да поскъпнат с 0,8% до 36,63 евро. Колегите ѝ от бранша BAWAG (ръст от 0,6%) и Raiffeisen Bank International (ръст от 0,1%) също влязоха в уикенда с положително настроение.

В Москва водещият индекс RTS се повиши с 0,30 % до 945,41 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още