IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на облигации помогнаха на повечето борси в ЦИЕ 

Унгарският бенчмарк индекс Bux обаче продължава с понижението си 

21:07 | 06.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на PKN Orlen SA поскъпнаха, след като петролната компания обяви, че ще съди Русия заради спирането на доставките през петролопровода „Дружба". Снимка:  Al Drago/Bloomberg
Акциите на PKN Orlen SA поскъпнаха, след като петролната компания обяви, че ще съди Русия заради спирането на доставките през петролопровода „Дружба". Снимка: Al Drago/Bloomberg

Варшавската, Виенската и Московската фондова борса се присъединиха към положителната тенденция от тази страна на Атлантическия океан в понеделник. Леки понижения бяха регистрирани в Будапеща, докато чешкият бенчмарк индекс се движеше без промяна. Според пазарните наблюдатели акциите получиха известен попътен вятър от пазарите на облигации, където доходността, която напоследък рязко нарасна, отново се понижи. Подкрепа оказа и положителната тенденция на Wall Street. Пазарите в Азия преди това също бяха предоставили предимно положителни насоки. На континенталните китайски фондови борси обаче в началото на седмицата инвеститорите се въздържаха от сделки. Един анализатор посочи, че обявената на годишното заседание на Народното събрание цел за растеж на БВП от около 5% е под очакванията на оптимистично настроените пазарни участници.

В началото на седмицата данните за продажбите на дребно в еврозоната не оправдаха очакванията. Освен това икономическите очаквания на Sentix за валутната зона се понижиха. От друга страна, оценката на ситуацията леко се подобри, припомня dpa-AFX.

Новите поръчки в промишлеността на САЩ в началото на годината не бяха толкова слаби, колкото се очакваше, както стана ясно в следобедните часове. През януари имаше с 1,6% по-малко поръчки, отколкото през предходния месец, съобщи Министерството на търговията на САЩ. Средно анализаторите очакваха малко по-силен спад от 1,8 %.

Пражкият PX затвори без промяна в процентно изражение на ниво от 1420,48 пункта. Той беше подкрепен главно от ръстовете при банките с голяма капитализация: Erste Group добави 1,3% към стойността си, а Moneta Money спечели един процент. В енергийния сектор обаче акциите на CEZ загубиха 1,8%, което натежа на PX.

Унгарският бенчмарк индекс Bux спадна с 0,23% до 44 337,44 пункта. През предходната седмица той вече беше претърпял седмична загуба от 1,8%. Най-осезаемо движение сред сините чипове в Будапеща показаха акциите на Gedeon Richter с понижение от 2,2%. Акциите на Mol поскъпнаха с 1,1%.

На полската фондова борса отново бяха регистрирани ясни повишения. Индексът Wig-20 се повиши с 1,73% до 1873,63 пункта, след като в петък вече беше нараснал с 1,3%. Общопазарният индекс Wig възлезе на 61 253,26 пункта в края на търговията, което е с 1,74% повече спрямо петъчното затваряне.

Акциите на Cognor затвориха с ръст от 0,6% след представянето на данните. Анализаторите на Erste Group бяха оценили резултатите на стоманодобивната компания за четвъртото тримесечие на 2022 г. като по-слаби от очакваното и под предварителните нива.

Петролната компания PKN Orlen планира да предприеме съдебни действия срещу Русия заради спирането на доставките през петролопровода „Дружба". Главният изпълнителен директор на концерна Даниел Обайтек обяви по радиостанция Zet, че компанията ще подаде искове и ще поиска компенсации. Той не даде повече подробности. Акциите на PKN затвориха с ръст от 1,1%.

Виенската фондова борса затвори с леко повишение в понеделник. ATX се повиши с 0,19% до 3546,65 пункта. Отчетите на австрийските компании бяха оскъдни. Акциите на Rosenbauer бяха сред по-големите печеливши на премиум пазара с увеличение на цената от почти 2%. Акциите на Flughafen Wien също поскъпнаха с почти 2%. Акциите на Kapsch TrafficCom поскъпнаха с 1,8%. В благоприятната среда на европейския сектор банковите акции във Виена бяха силно търсени. Цената на книжата на Erste Group нарасна с 1,2%, а Raiffeisen затвори на около 1% по-високо ниво. От друга страна, акциите на Bawag приключиха сесията без промяна.

Акциите на Schoeller-Bleckmann бяха значително по-слаби, като загубиха 3,2%. UBM се понижи с 2,3%, а Agrana затвори с 2,7% по-ниско. Lenzing отчете понижение с 2,6 на сто. 

В Москва руският индекс RTS се повиши с 1,36% до 958,26 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още