IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заседанието на Фед измести вниманието на инвеститорите в Азия от кредиторите

Акциите на GoTo Group поевтиняха с над 4,6%, след като индонезийският технологичен гигант отчете загуба от 40,4 трлн. рупии за 2022 г.

12:00 | 21.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето азиатски борси във вторник се възстановиха от спадовете от предходната сесия, след като опасенията относно сътресенията в глобалната банкова система отшумяха, а инвеститорите са насочили вниманието си към започналото двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Хонконгският показател Hang Seng напредна с 1,36% до 19 258,76 пункта.

Континенталният китайски измерител Shanghai Composite записа ръст от 0,64 на сто до 3255,65 пункта. Индексът Shenzhen се повиши с 1,6 на сто до 11 427,25 пункта.

Борсата в Япония остана затворена поради национален празник.

Южнокорейският показател Kospi напредна с 0,38 на сто до 2388,35 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 записа ръст от 0,82% до 6955,4 пункта.

Инвеститорите продължиха да следят ситуацията около банковия сектор, след като в края на миналата седмица стана ясно, че закъсалата Credit Suisse ще бъде придобита от конкурентната UBS за 3 млрд. швейцарски франка (3,2 млрд. долара). Сделката включва ликвидна помощ от 100 млрд. франка от Швейцарската централна банка.

В същото време трейдърите чакат решението на Фед относно лихвите, като много стратези смятат, че централната банка на САЩ може да направи пауза или да забави темпа на покачване на лихвените проценти заради сътресенията във финансовия сектор. На последното заседание Фед повиши лихвите с 25 базисни пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия във вторник (21 март). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия във вторник (21 март).

Акциите на GoTo Group поевтиняха с над 4,6%, след като индонезийският технологичен гигант отчете загуба от 40,4 трлн. рупии (2,63 млрд. долара) за 2022 г. Година по-рано компанията записа загуба от 25,9 трлн. рупии.

GoTo продължава да изпитва проблеми при постигането на рентабилност, като ръководството ѝ се ангажира с допълнителни съкращения на разходите. Компанията обяви, че очаква значителна част от тези съкращения, включително намаляване на броя на служителите, да бъде извършена през първото тримесечие на 2023 г.

Пазарите реагираха и на новината за планираното посещение на японския премиер Фумио Кишида в Украйна. Кишида потвърди, че ще посети и Полша, преди да се върне в Япония.

Междувременно Китай отвори границите си за чужденци за първи път от началото на пандемията от коронавирус. Страната възобновява издаването на всички видове визи. По този начин китайските власти отмениха последната мярка за граничен контрол, въведена преди три години с цел ограничаване на разпространението на коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още