IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow завърши сесията с близо 200 пункта нагоре, но Nasdaq се оказа на червено

Инвеститорите се опитват да се отърсят от банковата криза

23:25 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Американските индекси не намериха единна посока в първия ден от седмицата, съобщава CNBC.

Dow Jones Industrial Average нарасна, продължавайки зелената вълна от миналата седмица, докато инвеститорите се опитват да се отърсят от кризата, която избухна в сектора на регионалните банки по-рано този месец след колапса на Silicon Valley Bank. Индексът на сините чипове нарасна със 194,55 пункта, или 0,6%, приключвайки борсовата сесия на ниво от 32 432,08 пункта.

Широкият индекс S&P 500 също се озова на зелено, записвайки 0,2% ръст до 3977,53 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite обаче не успя да изплува и в крайна сметка спадна с 0,5% до 11 768,84 пункта.

Регионалните банки се представиха особено добре днес. SPDR S&P Regional Banking ETF нарасна с 0,87 на сто, след като по-рано през деня се изкачи с повече от 3%. Най-добре представилата се акция се оказа на First Republic, която записа над 11,8% повишение на стойността. PacWest пък приключи с 2,7% нагоре.

„Пазарните нагласи се подобряват, тъй като политиците предприемат стъпки за облекчаване на неотдавнашните предизвикателства“, коментира Брайън Левит, глобален пазарен стратег в Invesco.

Серия от събития помогна за успокояване на настроенията в сектора. През уикенда CNBC писа, че изтичането на депозити от малки банки към гиганти в индустрията като JPMorgan Chase и Wells Fargo се е забавило през последните дни.

Bloomberg News пък съобщи, че американските власти обмислят разширяване на програмата за спешно кредитиране за банките, което би могло да даде на First Republic повече време да укрепи своята ликвидност. Миналата седмица First Republic приключи търговията със спад от 46,3%, тъй като инвеститорите се съмняваха дали планът на група банки да депозират 30 млрд. долара ще бъде достатъчен за укрепване на баланса.

А First Citizens BancShares обяви, че ще придобие голяма част от Silicon Valley Bank, съобщи Федералната агенция за гарантиране на депозитите на САЩ (FDIC). Сделката включва закупуване на активи на SVB за приблизително 72 млрд. долара, с отстъпка от 16,5 млрд. долара, но около 90 млрд. долара в ценни книжа и други активи ще остават „в режим на ликвидация по разпореждане на FDIC”.

„Продължаваме да мислим, че Министерството на финансите има капацитета да осигури защита на незастрахованите депозити, ако е необходимо“, написа в бележка Ян Хациус от Goldman Sachs.

Deutsche Bank също се възстанови с повече от 5%, след като миналата седмица акциите ѝ станаха обект на разпродажби след приднудителното придобиване на Credit Suisse.

Но акциите на технологичните компании поеха надолу, тъй като увеличението на лихвените проценти помрачи надеждите за по-добра перспектива за акциите на растежа. Alphabet записа 2% спад на борсата, а Meta – 1,2%.

Миналата седмица беше добра за Wall Street, въпреки нестабилността, свързана с последното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв и продължаващата банкова криза. Въпреки скорошните сътресения, S&P 500 е на път да завърши март без промяна, а първото тримесечие, което приключва в петък, с 3% повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още