IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank не е следващата Credit Suisse

Пазарите влязоха в режим "търси и унищожи", смятат анализатори

19:00 | 26.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Deutsche Bank не е следващата заплашена банка, въпреки рязкото поевтиняване на акциите ѝ в петък (24 март) - с 8% до 9,30 евро за брой, пише в коментар CNBC. Финансовата институция просто беше обхваната от настроенията на пазара и опасенията за стабилността на европейския банков сектор.

Експертите продължават да се чудят защо германският кредитор, който отчита 10 поредни тримесечия с печалба, стана жертва на пазара, който изглежда влиза в режим "търси и унищожи".

CNBC припомня, че печалбата на Deutsche Bank през 2022 година достигна 5 млрд. евро, или ръст от 159% спрямо предходната година. Институцията предприе мерки за намаляване на разходите в последните години. Финансовите резултати бяха обявени в началото на февруари и тогава инвеститорите бяха раздвоени в оценките си заради данните за четвъртото тримесечие на 2022 година. Отчетът показа намаление на приходите с 12% на годишна база.

През миналата седмица банката си спечели и директната подкрепа на германския канцлер Олаф Шолц, който заяви, че Deutsche Bank модернизира своя бизнес модел и е "много печеливша банка". Според него няма място за спекулации за бъдещето ѝ.

Инвеститорите все още имат страхове за банковия сектор на Европа, пише още агенцията. Спасителната акция за Credit Suisse, подкрепена от швейцарските власти, трябваше да успокои ситуацията. Вместо това поглъщането на банката със 167-годишна история от прекия конкурент UBS започна да повдига много въпроси за регулациите и стабилността на банките.

Колкото до Deutsche Bank притесненията бяха свързани с експозициите ѝ на пазара за бизнес недвижими имоти в САЩ. Анализатори обаче коментират, че тези рискове са известни отдавна и не са причина за страхове, отчитайки ликвидните позиции на банката.

Анализаторите от Autonomous, част от AllianceBernstein, коментират, че по всичко личи, че Deutsche Bank не е следващата Credit Suisse, още повече, че за разлика от швейцарската банка, тя "печели солидно".

Сривът на Credit Suisse се свежда до комбинация от три причини, сочат коментари на JPMorgan. Това бяха "поредица от провали в управлението, които подкопаха доверието в способностите на ръководството", предизвикателен пазарен фон, който попречи на плана за преструктуриране на банката, и "свеж и интензивен фокус на пазара върху ликвидния риск" след колапса на SVB.

Швейцарската банка беше "незабавно наказана" с изтичане на инвеститори, допълват още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
sssaaa
преди 11 месеца
Трябват още санкции срещу Русия, та малко да се укропнят банките, че много паязи се навъдиха от последната Финансива криза насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
ratten
преди 11 месеца
тъкмо да кажа, че е следващата ....любимите американци прехвърлиха пожара в плевнята на своите добри приятели от еу, като си мислеха, че така ще тръгнат парите към ус банки, ноо не би. парите не са глупави и отлетяха за хк и сингапур
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
baba_meca
преди 11 месеца
Може би просто да им трябават пари на притежателите на акции и да си разпродават акциите за да се сдобият с кеш. Иначе активите тук са около 3 пъти повече. Въобще много по-голяма банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още