IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха спадове, като инвеститорите загърбиха технологичния сектор

Пазарите реагираха и на новите данни за потребителското доверие в САЩ, което неочаквано расте през март

23:25 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията със спадове, като технологичният показател Nasdaq Composite записа втора поредна сесия на понижение, тъй като инвеститорите са притеснени от лихвените увеличения и търсят спасения в лицето на енергийните и индустриалните компании, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,12 на сто до 32 394,25 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,16% до 3971,27 пункта.

Nasdaq отчете понижение от 0,45 на сто до  11 716,08 пункта.

„Технологичните акции са сред изоставащите, което често се случва, когато лихвените проценти се покачват“, коментира ситуацията Браян Левит, глобален пазарен стратег за Invesco. „За момента инвеститорите изглежда гледат отвъд предизвикателствата във финансовия сектор и признават, че икономическият растеж на САЩ продължава да бъде устойчив“, добавя той.

Пазарите реагираха и на новите данни за потребителското доверие в САЩ, което неочаквано нараства през март, тъй като оптимизмът сред американците по отношение на перспективите за бизнес условията и пазара на труда се засилва. Индексът на Conference Board нараства до 104,2 пункта спрямо 103,4 пункта за февруари, показват нови данни. Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за спад до 101 пункта.

Показателят за очакванията, който отразява шестмесечните потребителски перспективи, нараства до 73 пункта. Въпреки това индексът за текущите условия се понижава до 151,1 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание и на предупреждението на Световната банка, която зададе песимистична прогноза  - почти всички тенденции, определящи напредъка и просперитета, губят сила. Международната институция прогнозира сдържан растеж от 2,2% годишно до края на настоящото десетилетие. Развиващите се страни, които в началото на 2000 г. все още отбелязваха шестпроцентов растеж, ще трябва да очакват темпове на растеж от около 4% през следващите години.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 28 март. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 28 март.

При индивидуалните акции книжата на Apple поевтиняха с над 0,4 на сто, докато тези на Microsoft изтриха 0,43% от стойността си. Цената на акциите на Alphabet, компанията майка на Google, се понижи с 1,44 на сто.

В енергийния сектор акциите на Exxon Mobil и Chevron поскъпнаха съответно с 1,28% и 1,16 на сто.

Цената на книжата на Boeing нарасна с 2,19 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 3,564% и 3,771 на сто.

Доларовият индекс записа спад от 0,42% до 102,42 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 0,79 на сто до 78,74 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI нарасна с 0,71 на сто до 73,31 долара за барел.

Златото поскъпна с 1,14 на сто до 1976,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още