IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубено десетилетие: Световната банка предупреждава за слаб растеж до 2030 г.

Пандемия, война в Украйна - а сега и банкова криза? Според интуицията глобалният растеж ще отслабне за дълго време

07:57 | 28.03.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Светът трябва да намери заместител на двигателя на растежа Китай. Снимка: Bloomberg
Светът трябва да намери заместител на двигателя на растежа Китай. Снимка: Bloomberg

Световната банка задава песимистична прогноза за световната икономика. В нов доклад се казва, че почти всички тенденции, определящи напредъка и просперитета, губят сила. 

„Световната икономика е изправена пред загубено десетилетие", заяви в понеделник Индермит Джил, главен икономист в институцията. Средният глобален растеж може да се свие с около една трета до 2030 г. в сравнение с периода 2000-2010 г.

Световната банка прогнозира сдържан растеж от 2,2% годишно до края на настоящото десетилетие. Развиващите се страни, които в началото на 2000 г. все още отбелязваха шестпроцентов растеж, ще трябва да очакват темпове на растеж от около 4% през следващите години.

Това се дължи на последиците от пандемията от коронавируса, проблемите във веригата на доставките и енергийната криза след войната в Украйна, но и на неотдавнашната нестабилност в банковата система. В случай на финансова криза или рецесия растежът вероятно ще „отслабне много по-рязко", предупреди вашингтонската институция, специализирана в областта на помощта за развитие.

„Китай, САЩ и Европа претърпяха затруднения в различна степен", заяви Айхан Косе, ръководител на отдела за устойчив растеж в Световната банка. „Това се отразява на всичко - на търговията или на частните инвестиции“. 

Китай, САЩ и Европа претърпяха затруднения в различна степен. Това се отразява на всичко - на търговията или на частните инвестиции.
Айхан Косе
ръководител на отдела за устойчив растеж в Световната банка

В Европа войната в Украйна е „най-големият фактор за несигурност", казва Косе, а недостигът на работна ръка създава все повече проблеми в САЩ. Но не бива да се подценяват и дългосрочни фактори като застаряването на обществата и ниското участие на жените в работната сила.

Китай е двигател на растежа - засега

Едва в неделя Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за нови несигурности. „Рисковете за финансовата стабилност са се увеличили", заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева на изява в Пекин.

Георгиева похвали „бързата реакция" на политиците и централните банки за спасяването на банките в затруднение. Според МВФ се очаква световната икономика да нарасне с малко под 3% през тази година, което е лек спад в сравнение с 2022 г. Институцията ще публикува ревизия на икономическите си прогнози през април. Двигател на световния растеж е Китай, чиято икономика в момента се възстановява бързо. Очаква се брутният вътрешен продукт на Китай да се увеличи с повече от 5% през тази година. 

Растежът на глобалната икономика според Световната банка. Графика: World Bank Растежът на глобалната икономика според Световната банка. Графика: World Bank

Икономистът от Световната банка Джил предупреди, че този подем може да не продължи дълго. „Въпросът е с какво ще заменим приноса на Китай за растежа?", каза той. „Това не може да бъде направено от една държава, а от няколко държави заедно“. 

Световната банка препоръча няколко мерки: ограничаване на инфлацията, стабилизиране на финансовия сектор, намаляване на дълга, намаляване на търговските разходи и инвестиране в устойчивост. И предупреди, че в противен случай международната общност няма да бъде достатъчно подготвена за „предизвикателствата на века" като бедността и изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Да бе, да. Пак позна. Сестрата почерпи и нали живея при нея, та нямаше как да се измъкна. Случва се. Ти обаче не ми отговор на въпроса, а той си беше съвсем трезвен: кои са ти колегите, към които се обърна в #8? Просто ми е интересно, кои още от тукашните активисти работят на розов телефон като теб. Имам подозрения, че повечето са от групата с либерални, евроатлантически възгледи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ооо, да! Определено си пиян.... днес несвързаните приказки дойдоха по рано от очакваното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Е, хайде сега - каруцарски фолклор. Като не ти стига остроумие, дълбаеш дъното с тъпни. Кажи по-добре, кои са ти колегите тук, които си изкарват хляба с телефонни ласки, че само ти честно се заяви. Имам съмнения към Търчилъжи, защото и той силно се възбужда от тъмнината на анонимността и избухва в развихрени фантази като теб, но той е малко по-технологичен и залага повече на фетишистки символи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 само не разбрах що се имаш за мъж ? Не си виждал женски полов орган на живо от последния конгрес на бкп, безработен дъртак живееш при сестра си и говорещ само за мъжка любов... абе ти да не ходиш по левия бряг, хахахаха ?!?! :):) Колеги имаме сме си пееерас във форума, ама то тия дето се мразят за това... така че няма да го споменавате на глас! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Миме, защо се занимаваш с неща, които не са за телефонистки? Тази работа не е като онази - да се разпищолиш и да го поемеш. Иска и акъл, и образование - меито не върши работа. Това международни договори, това споразумения, са мъжка работа. Имаш сериозни казуси да решаваш по телефона, не се обременявай излишно. Не ме гледай мен - аз съм безработен, а сестра ми е богата наследница на баща ни и дядо ни, та ми е широко около врата. Нека първо това да бъде ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 и да бъде ясно... никой не воюва срещу русия и никой не иска да ги отлъчва от никъде... налагаше се защото нарушихте всички международни договори и споразумения които се подписали! Като ракзарате късия и милиционерската му шайка отново ще ви приемат при белия свят!.. Същото важи и за Китай и за всеки друг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 година
До: Tikva007 Китай няма да бъде отлъчен от никъде ако няма неблагоразумието да превзема Тайван. Китай не застава на страната на губещия но... ще се възползва оптимално от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 година
До: sssaaa Тичай на изток!Там е по-голям разтежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
*Китай е двигател на растежа - засега* - Дамм. Това *засега* казва много. Американците още не са се захванали истински с Китай. Щом войната с Русия се оказа толкова критична, нека да поспекулираме, как ще изглеждат нещата, когато и Китай бъде отлъчен от *Демократичния свят*. А че това предстои, едва ли някой вече се съмнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
Има растеж бе как да няма. Расте задлъжнялостта на Запада, расте инфлацията, растат цените на основни стоки и услуги, ръст има и на заплатите. Ръст има и в баланса на ФЕД и ЕЦБ с огромните Хеликоптерни пари. Питай Зелкича и той ще ти го потвърди това, все пак това е част от Евроатлантическите му ценности, които му се въртят из главата от известно време. Кое още не ти е ясно, като на всички е ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още