IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубено десетилетие: Световната банка предупреждава за слаб растеж до 2030 г.

Пандемия, война в Украйна - а сега и банкова криза? Според интуицията глобалният растеж ще отслабне за дълго време

07:57 | 28.03.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Светът трябва да намери заместител на двигателя на растежа Китай. Снимка: Bloomberg
Светът трябва да намери заместител на двигателя на растежа Китай. Снимка: Bloomberg

Световната банка задава песимистична прогноза за световната икономика. В нов доклад се казва, че почти всички тенденции, определящи напредъка и просперитета, губят сила. 

„Световната икономика е изправена пред загубено десетилетие", заяви в понеделник Индермит Джил, главен икономист в институцията. Средният глобален растеж може да се свие с около една трета до 2030 г. в сравнение с периода 2000-2010 г.

Световната банка прогнозира сдържан растеж от 2,2% годишно до края на настоящото десетилетие. Развиващите се страни, които в началото на 2000 г. все още отбелязваха шестпроцентов растеж, ще трябва да очакват темпове на растеж от около 4% през следващите години.

Това се дължи на последиците от пандемията от коронавируса, проблемите във веригата на доставките и енергийната криза след войната в Украйна, но и на неотдавнашната нестабилност в банковата система. В случай на финансова криза или рецесия растежът вероятно ще „отслабне много по-рязко", предупреди вашингтонската институция, специализирана в областта на помощта за развитие.

„Китай, САЩ и Европа претърпяха затруднения в различна степен", заяви Айхан Косе, ръководител на отдела за устойчив растеж в Световната банка. „Това се отразява на всичко - на търговията или на частните инвестиции“. 

Китай, САЩ и Европа претърпяха затруднения в различна степен. Това се отразява на всичко - на търговията или на частните инвестиции.
Айхан Косе
ръководител на отдела за устойчив растеж в Световната банка

В Европа войната в Украйна е „най-големият фактор за несигурност", казва Косе, а недостигът на работна ръка създава все повече проблеми в САЩ. Но не бива да се подценяват и дългосрочни фактори като застаряването на обществата и ниското участие на жените в работната сила.

Китай е двигател на растежа - засега

Едва в неделя Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за нови несигурности. „Рисковете за финансовата стабилност са се увеличили", заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева на изява в Пекин.

Георгиева похвали „бързата реакция" на политиците и централните банки за спасяването на банките в затруднение. Според МВФ се очаква световната икономика да нарасне с малко под 3% през тази година, което е лек спад в сравнение с 2022 г. Институцията ще публикува ревизия на икономическите си прогнози през април. Двигател на световния растеж е Китай, чиято икономика в момента се възстановява бързо. Очаква се брутният вътрешен продукт на Китай да се увеличи с повече от 5% през тази година. 

Растежът на глобалната икономика според Световната банка. Графика: World Bank Растежът на глобалната икономика според Световната банка. Графика: World Bank

Икономистът от Световната банка Джил предупреди, че този подем може да не продължи дълго. „Въпросът е с какво ще заменим приноса на Китай за растежа?", каза той. „Това не може да бъде направено от една държава, а от няколко държави заедно“. 

Световната банка препоръча няколко мерки: ограничаване на инфлацията, стабилизиране на финансовия сектор, намаляване на дълга, намаляване на търговските разходи и инвестиране в устойчивост. И предупреди, че в противен случай международната общност няма да бъде достатъчно подготвена за „предизвикателствата на века" като бедността и изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
*Изгубено десетилетие: Световната банка предупреждава за слаб растеж до 2030 г.* *Световната банка прогнозира сдържан растеж от 2,2% годишно до края на настоящото десетилетие. * - За да сме точни, десетилетията станаха 2, че и отгоре. От 2010 г. растежът в Еврозоната не е мръднал над 2% и то с всички галимации на статистиката. Подобна беше драмата и в САЩ. Но пък победихме в борбата с недостига на инфлация - от заветните 2% отлетяхме на 20%. Дай Боже и с растежа така да стане след десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още