IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва преди данните за запасите в САЩ*

Известна подкрепа на пазара дават и признаците, че търсенето на развиващите се пазари остава здравословно

08:32 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва във вторник на фона на очакванията, че запасите в САЩ – най-големият потребител на петрол в света, намаляват, както и заради признаците, че търсенето на развиващите се пазари остава здравословно, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 62 цента, или 0,74%, до 84,80 долара за барел а върху американския суров петрол WTI – с 65 цента, или 0,82%, до 80,39 долара за барел.

Сигналите за силно търсене на суровината в Индия – третият по големина потребител в света, през март също подкрепят цените. Миналия месец потреблението на горива е скочило с 5% на годишна база до рекордните 4,83 млн. барела на ден. Страната продължава да бъде основната дестинация на руския сорт Уралс на фона на промените в световните петролни потоци след инвазията на Русия в Украйна.

Фючърсите се повишиха с над 5%, откакто Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, включително Русия, изненадаха пазара миналата седмица с нова серия производствени съкращения, започващи от май.

В САЩ данните от индустрията за нивата на запасите трябва да излязат по-късно днес. Средната прогноза на петима анализатори, анкетирани от Ройтерс, е, че запасите са се свили с около 1,3 млн. барела през седмицата до 7 април.

Цените на петрола спаднаха в понеделник след ръстове три поредни седмици, след като данните за заетостта в САЩ показаха затегнат пазар на труда, засилвайки очаквания за още едно увеличение на лихвите от Фед, което може да ограничи търсенето на петрол.

Освен това докладът за инфлацията в САЩ, който трябва да излезе в сряда, може да помогне на инвеститорите да преценят краткосрочната посока на лихвените проценти.

В Азия данни от Китай показаха, че потребителската инфлация през март е стигнала най-бавния си темп от септември 2021 г., което предполага, че слабото търсене се запазва на фона на небалансирано икономическо възстановяване.

*Данните са актуални към 8:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още