IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се задържа около най-високите си нива на затваряне от средата на ноември

Цената леко се понижава преди последния месечен доклад на ОПЕК

08:38 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се търгува около най-високите си нива на затваряне от средата на ноември на фона на сигналите за по-затегнат световен пазар, докато трейдърите са в очакване на месечния доклад на ОПЕК, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 33 цента, или 0,38%, до 87 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 26 цента, или 0,31%, до 83 долара за барел. В предишните два дни WTI напредна с 4,4%.

Ръстовете са в резултат на нов спад в нивата на запасите в ключовия хъб Кушинг, щата Оклахома, сигналите за по-слаб износ от Русия и прекъсванията в доставките от иракски Кюрдистан.

Опасенията за по-затегнато предлагане продължат да се виждат след докладите за по-слаби доставки от Русия, съкращения на производството на ОПЕК и спад в запасите на САЩ.
Чару Чанана
пазарен стратег в Saxo Capital Markets

Организацията на страните износителки на петрол ще публикува месечния си доклад по-късно в четвъртък, осигурявайки свеж поглед върху пазарните дисбаланси през 2023 г., след като картелът и съюзниците му, включително Русия, обявиха изненадващо орязване на добива по-рано този месец. В сряда ръководителят на Международна агенция по енергетика Фатих Бирол, заяви, че търсенето вероятно ще задмине предлагането през втората половина.

Суровият петрол се възстановява силно, откакто удари 15-месечно дъно през март, като внимателно следените времеви спредове показват затягане на условията. Бързото възстановяване на петрола се подкрепя и от сигналите, че инфлацията в САЩ се забавя, което потенциално ще позволи на Федералния резерв да сложи пауза на затягането на паричната политика.

„Опасенията за по-затегнато предлагане продължат да се виждат след докладите за по-слаби доставки от Русия, съкращения на производството на ОПЕК и спад в запасите на САЩ", коментира Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets. “Опасенията откъм търсенето също се успокоиха вчера, след като докладът за потребителската инфлация в САЩ сигнализира, че увеличението на лихвите през май ще е последно заради натрупването на признаците за забавяне на инфлацията“.

*Данните са актуални към 8:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още