IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждащата се инфлация в САЩ подкрепи оптимизма на борсите в Европа

Акциите на LVMH оглавиха Stoxx 600, след като поскъпнаха с 5,7 на сто на фона на силните продажби в Китай

19:57 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват последните данни за инфлацията в САЩ и други икономически показатели от Европа, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,4 на сто до 464,21 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,16% до 15 729,46 пункта.

Френският показател CAC отчете повишение от 1,13% до 7480,83 пункта.

Британският индекс FTSE се повиши с 0,24% до 7843,38 пункта.

В сряда бяха публикувани новите данни за инфлацията в САЩ, където индексът на потребителските цени се повиши с 0,1%, спрямо 0,4% месечен ръст през февруари. Това означава, че през последните 12 месеца инфлацията достига 5 на сто. Базовата инфлация (без храните и енергийните разходи) се повишава с 0,4% след ръст от 0,5 на сто през февруари. За последните 12 месеца индексът отчита ръст на цените на основните продукти от 5,6 на сто.

Пазарите реагираха и на данните за британската икономика, която неочаквано се забавя през февруари, когато стачките нарушиха обществените услуги, което е пречка за усилията на правителството да засили растежа. Брутният вътрешен продукт остана без промяна спрямо януари след ръст от 0,4% през предходния месец, който беше ревизиран нагоре. Икономистите прогнозираха ръст от 0,1% за февруари. 

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и данните за промишлеността в еврозоната, като индустриалното производство в региона нараства с 1,5% през февруари, след като през януари вече беше отчетено подобрение от 1%. От началото на 2022 г. промишленото производство като цяло е в застой, тъй като отрицателните ефекти от енергийната криза и положителните ефекти от повторното отваряне на производствата след пандемичните блокирания като цяло се компенсират взаимно.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 април.

Акциите на LVMH оглавиха Stoxx 600, след като поскъпнаха с 5,7 на сто. Компанията отчете силни продажби на своето подразделението в Китай, които нарастват с 18% през първото тримесечие.

Трейдърите обърнаха внимание и на протокола от последното заседание на Фед. Според документа последиците от банковата криза в САЩ вероятно ще тласнат икономиката към рецесия по-късно тази година. Макар че заместник-председателят на Надзорния съвет Майкъл Бар казва, че банковият сектор е „стабилен и устойчив“, икономисти твърдят, че икономиката ще понесе удар.

„Предвид техните оценки на потенциалните последици за икономиката от развитията в банковия сектор през последно време, прогнозата на служителите към момента на заседанието през март включваше лека рецесия, която ще започне по-късно тази година, с възстановяване през следващите две години“, става ясно от резюме след заседанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още