IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилността на петролните пазари продължава

Инвеститорите очакват с нетърпениe анализа на МАЕ за развитието на петролните пазари в следващите месеци

09:23 | 14.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Несигурността на петролните пазари продължава, а цената на суровината отново тръгва нагоре. За кратко в четвъртък търговците се съсредоточиха върху признаците за глобална рецесия и цената и на двата водещи сорта на пазара спадна с близо 1%. Днес (14 април) обаче петролът си връща загубеното на фона на опасенията за намалените добиви, пише Ройтерс.

Анализатори отчитат, че през март Русия е намалила добивите със 700 хил. барела на ден.

Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 82,50 долара за барел в сутрешната сесия в Азия. Това е ръст от 0,4 на сто. За европейския сорт Брент повишението е от 0,3% до 86,36 долара за барел. И двата сорта са напът да запишат седмичен ръст на цената си от около 1,5%, изчислява още агенцията.

Основните фактори на пазара, които влияят на цената, са търсенето и намалените добиви, от една страна, и опасенията за влошаване на икономическото развитие, от друга. Търговците обаче обръщат внимание и на отслабването на долара в резултат от очакванията, че Федералният резерв ще се откаже от агресивната си политика по отношение на основния лихвен процент в САЩ.

По-късно днес Международната агенция за енергетика (МАЕ) ще публикува своя месечен анализ за петролните пазари. Преди ден ръководителят на агенцията Фатих Бирол коментира, че очаква балансът на пазарите да се влоши през втората половина на годината. Преди месец МАЕ прогнозира ръст на търсенето през летните месеци, който обаче трябваше да бъде покрит от резервите, които се трупат днес.

Пазарите обръщат внимание и на ръста на вноса на петрол в Китай с почти 23% през март. Той обаче е съпроводен от съществен износ на рафинирани петролни продукти, показа анализ на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още