IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброто начало на сезона на отчетите кара анализаторите да преосмислят прогнозите си

Мнозина се питат дали не са били прекалено песимистични

18:38 | 22.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

И все пак започнаха да се появяват някои признаци на пропукване на икономиката, а прогнозите ще бъдат ключови оттук нататък. Например транспортният гигант J.B. Hunt Transport Services предупреди за „рецесия на товарните превози“ – сигнал, че икономическият спад може да стане по-очевиден в резултатите отвъд финансовия сектор.

„Притесненията относно продължаващото изтичане на депозити от банките бяха значително облекчени“, коментира Брад Конгер, заместник-главен инвестиционен директор в Hirtle Callaghan & Co.

Надежди за маржовете

И все пак има причини за надежда, тъй като се очаква като цяло ръстът на печалбите да се върне през втората половина на годината, отчасти благодарение на евентуалния край на болките на маржовете.

Оперативните маржове са ключов измерител на рентабилността, който сигнализира накъде се движат цените на акциите в САЩ. Те се оказаха под натиск по време на пандемията заради прекомерните запаси, проблемите с веригите на доставки и увеличаващите се разходи.

Но оперативните маржове изглежда са достигнали дъно през първото тримесечие. Това е сигнал, че ниските оценки на оперативния марж на S&P 500 вече са зад нас според Bloomberg Intelligence.

Най-важното за пазара и за света като цяло е, че най-лошият стрес, измъчващ банковата индустрия, изглежда е отминал. Основните кредитори отчетоха добри резултати за последното тримесечие, като JPMorgan Chase & Co., Citigroup, Wells Fargo & Co. и Bank of America се представиха добре в среда на нарастващи лихви.

Междувременно регионални кредитори като Truist Financial Corp. и Fifth Third Bancorp отчетоха, че депозитите до голяма степен са останали стабилни през мартенските турбуленции. А Western Alliance Bancorp сподели, че депозитите ѝ са се възстановили.

Финансовият сектор е „по-силен водещ индикатор през това тримесечие“, споделя Уенди Сунг, старши анализатор в BI.

Други изпаднали в затруднение регионални банки ще представят отчетите си следващата седмица, включително First Republic Bank в понеделник и PacWest Bancorp във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още