IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброто начало на сезона на отчетите кара анализаторите да преосмислят прогнозите си

Мнозина се питат дали не са били прекалено песимистични

18:38 | 22.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сезонът на отчетите все още е в началото си, но досегашните резултати са достатъчно добри, че някои на Wall Street започват да се чудят дали не са били твърде песимистични относно представянето на корпоративна Америка, пишат Александа Семенова и Джесика Ментън в коментар за Bloomberg.

Близо 20% от компаниите в S&P 500 обявиха финансовите си резултати, а над 77% от отчетите се оказаха по-добри от очакваното, сочат данни на Bloomberg Intelligence. Добрите резултати на най-големите банки в страната и по-добрите от прогнозирано данни от по-малките кредитори стимулират силното начало на сезона на отчетите за първото тримесечие.

„Видяхме, че голям брой имена, които се отчетоха до този момент, надминаха прогнозите, така че това е окуражаващо“, коментира Майк Льовенгарт от глобалния инвестиционен офис на Morgan Stanley. „Това повдига въпроса дали очакванията умишлено не бяха твърде ниски и все още ли са прекалено ниски?“

Как се представиха компаниите в S&P 500. Графика: Bloomberg L.P. Как се представиха компаниите в S&P 500. Графика: Bloomberg L.P.

Като цяло добрите резултати досега накараха стратезите на Bank of America, водени от Савита Субраманиан, да се замислят дали целта им за печалба на акция в размер на 200 долара за S&P 500 не е прекалено мрачна, сочи бележка до клиентите от тази седмица. Консенсусната прогноза за печалбата на компаниите в S&P 500 за следващите 12 месеца е 219 долара на акция, показват данните, събрани от Bloomberg.

Част от причината стратезите да определят погрешно резултатите може да е, че дългоочакваната рецесия на печалбата всъщност се случва под повърхността от почти година и може би е към своя край.

Рецесията на печалбата обичайно се определя като две последователни тримесечия, в които корпоративната печалба е под нивото отпреди година. И като изключим енергийните компании, които изкривиха оценките в широкия индекс миналата година поради по-високите цени на суровините и ускорената инфлация, печалбата в S&P 500 намалява на годишна база от второто тримесечие на 2022 г. според Bloomberg Intelligence.

„Инвеститорите гледат напред и голяма част от тази история за „рецесия на печалбата“ вече е взета предвид, така че насоките за бъдещето са много по-важни“, коментира Кен Суан, ръководител на научните изследвания във Fundstrat Global Advisors, посочвайки 15-процентния ръст в S&P 500 от октомврийското дъно.

Като се изключи енергийният сектор, печалбата на акция в S&P 500 спада. Графика: Bloomberg L.P. Като се изключи енергийният сектор, печалбата на акция в S&P 500 спада. Графика: Bloomberg L.P.

Последна актуализация: 18:38 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още