IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петгодишните суапове за кредитно неизпълнение на САЩ достигнаха нов връх от 2011 г.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че без споразумение за тавана на дълга ще се стигне до "икономическа катастрофа"

13:08 | 26.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Разходите за застраховане на експозициите към американски дълг се повишават до най-високо ниво от 2011 г. в сряда заради безпокойството, че правителството може да достигне тавана на дълга си по-рано от очакваното.

Спредовете по петгодишните суапове за кредитно неизпълнение на САЩ се разширяват с 62 базисни пункта спрямо нивото на затваряне от 59 базисни пункта във вторник, показват данни на S&P Global Market Intelligence, цитирани от Ройтерс.

Това е двойно повече спрямо нивата от началото на годината и е най-високо ниво от 2011 г. насам, според други данни на Refinitiv.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди във вторник, че неуспехът на Конгреса да повиши тавана на дълга на правителството - и произтичащият от това фалит - ще предизвика "икономическа катастрофа", която ще доведе до по-високи лихвени проценти за години напред.

Стойностите на спредовете показват, че има системен риск, коментира Ланс Робъртс, главен инвестиционен стратег в RIA Advisors, в отделна публикация на Ройтерс.

Инвеститорите търсят исторически най-висока доходност от държавните облигации на САЩ с падеж през юли, което според някои оценки е времето, когато Вашингтон може да изпадне в неизпълнение на дълга си, ако не бъдат предприети законодателни действия, посочва CNN.

Облигациите с по-дълги падежи са склонни да плащат по-високи лихвени проценти, за да компенсират инвеститорите, че са блокирали парите си за по-дълъг период от време. Освен това има повече несигурност около пътя, който лихвените проценти ще поемат през това време.

Когато доходността на по-краткосрочните облигации надвишава тази на по-дългосрочните облигации, това често е знак, че предстоят лоши икономически времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Светлото бъдеще е в повишаване на процентите и намаляване на разходите. И така докато се научите да не живеете за сметка на други държави, вярата ви хамериканска. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още