IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия ще създаде държавен инвестиционен фонд, за да посрещне допълнителните разходи

Дъблин очаква сериозни бюджетни излишъци, както и силен ръст на разходите за пенсии в следващите години

16:42 | 10.05.23 г.
Снимка: Patrick Bolger/Bloomberg
Снимка: Patrick Bolger/Bloomberg

Ирландия планира да създаде държавен инвестиционен фонд през следващата година, моделиран по успешните начинания в други страни, за да насочи огромните си бюджетни излишъци към преодоляване на дългосрочния натиск върху разходите за пенсии и инфраструктура.

Министърът на финансите Майкъл Макграт представи „обзорен документ“ за бъдещ държавен фонд на заседание на кабинета във вторник, тъй като държавните финанси са пълни с корпоративни данъци от американски технологични и фармацевтични компании, базирани в Ирландия, пише FT.

Дъблин очаква да отчете 65 млрд. евро бюджетен излишък до края на 2025 г. и иска да подкрепи финансите си в бъдеще, в случай че неочакваните приходи заради корпоративния данък се изчерпят точно когато страната е изправена пред спираловидни разходи за пенсии.

Ирландското правителство прогнозира държавен излишък за тази година от 10 млрд. евро, който ще се увеличи до 16 млрд. евро през следващата година. През миналата година излишъкът достигна 8 млрд. евро.

Държавната администрация на Ирландия е проучила изградените държавни фондове в Норвегия, Япония и Австралия и е определила критерии за националния фонд. Предвижда се той да се управлява от Националната агенция за управление на хазната.

Все още не е обявено в какви точно активи ще инвестира фондът и как ще ги управлява.

Предполага се, че тегленията от фонда ще се увеличават с течение на времето, докато натискът върху разходите, свързан с възрастта и други структурни разходи, нараства.

Правителството отдавна предупреждава, че не може да разчита на променливите постъпления от корпоративния данък, повече от половината от които идват от само 10 американски корпорации, за ежедневните разходи в Ирландия.

Постъпленията в хазната от корпоративен данък се очаква да достигнат 24,3 млрд. евро тази година, което е със 7% повече в сравнение с предходната година. Правителството изчислява обаче, че половината от прогнозираните приходи от корпоративен данък за тази година са потенциално еднократни. Същевременно до 2030 г. разходите за пенсии се очаква да нараснат с от 7 до 8 млрд. евро годишно в сравнение с началото на това десетилетие.

Ирландия от известно време насам заделя част от неочакваните си данъчни приходи за черни дни и разполага с национален резервен фонд от 6 млрд. евро, който инвестира в нискорискови държавни облигации. За разлика от този фонд, новият суверенен фонд ще следва диверсифицирана инвестиционна стратегия.

Огромните постъпления от технологични титани като Google и Meta, които водят голяма част от дейността си или имат европейски централи в Ирландия, толкова са изкривили националните икономически данни, че страната използва модифициран показател за БВП, за да се опита да нарисува по-точна картина.

Един от рисковете пред страната са парламентарните избори през 2025 г., заради които на правителството ще му е трудно да устои на желанието да използва част от бюджетните излишъци, за да натрупа дивидентни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още