IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в очакване на новини от преговорите за дълга на САЩ

Данни вече показват намаление на износа на петрол от страните от ОПЕК+

07:55 | 22.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се понижава с около 0,8% в сутрешните часове в Азия на фона на неясния изход от преговорите за дълга на САЩ. Американският президент Джо Байдън съкрати своята азиатска обиколка до срещата на Г-7 в Хирошима и се завърна в САЩ, за да продължи преговорите с републиканците за исканията за орязване на разходите.

Тези разговори ще движат пазара днес (22 май), коментира анализаторът Тони Сайкамор от базираната в Сидни IG, цитиран от Ройтерс. САЩ са най-големият потребител на петрол, припомня още той.

Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 70,94 долара за барел. Европейският "Брент" достига до 75,04 долара за барел.

През седмицата търговците ще следят внимателно данните за резервите от петрол и горива, прогнозират още анализаторите. Интерес предизвиква и Китай след по-слабите от очакваното данни за икономическото възстановяване през последните седмици.

Ако жилищният пазар в Китай продължи да се свива, а политиците не успеят да реагират има голям риск за забавяне на икономиката. Това ще е лоша новина за потреблението на петрол, а съответно и за търсенето на суровината на пазара. Китай е най-големият вносител на петрол в световен мащаб и вторият най-голям потребител след САЩ, допълват още анализаторите.

В същото време доклади на Goldman Sachs и JP Morgan сочат, че до края на месеца пазарите ще усетят и ефекта от доброволното намаление на добивите от страна на ОПЕК+, което влезе в сила от 1 май. Според наблюденията на JP Morgan от 16 май износът на петрол и рафинирани петролни продукти от страните в групата е намалял с 1,7 млн. барела на ден.

През миналата седмица петролът записа седмичен ръст от около 2% за първи път от повече от месец на фона на ограничените от горски пожари доставки от Албърта (Канада).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
New Requirments са изрисували wedge на другата картинка. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:18-10-oil-stock-V2-web-em.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://prikachi.net/image/p5uKxv
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
sssaaa
преди 10 месеца
Някаква мания ли имаш да спaмиш и тpoлиш под всяка тема? Хайде успокой се малко, видяхме как есенно-зимната, пролетна офанзива стана лятна, а четейки едни от последните твои коментари в друга тема виждам, че преминаваме пак към Зимна офанзива, надявайки се след това пак на пролетно-лятна офанзива, отлагайки до есенно зимния период на пролет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
сорта urals окончателно изпадна от бенчмарка ... гледам гравитира стабилно около $50 +/- 5 ... индийците и китайците се включиха активно в прилагането на тавана ... и скоро нема да се откажат ... вчера президента Моди е наговарял президента Зеленски , в новият пакет от санкции да запишат $45 като нов таван ... искам да видя как зануленият детеубиец тропа с краче с токче и вдига цените на индийци и китайци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още