IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на сделка за американския дълг заличи оптимизма на много от борсите в Азия

Въпреки положителните икономически данни за Япония бенчмаркът Nikkei 225 прекъсна своята 7-дневна възходяща серия

11:43 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от борсовите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха сесията със спадове, след като преговорите между американския държавен глава Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти приключиха без сделка за тавана на дълга, съобщава CNBC.

Малко преди срещата президентът на САЩ заяви, че е оптимист относно успешния завършек на преговорите. След приключването на срещата Байдън я определи като продуктивна и „още веднъж повторихме, че дефолтът не е на дневен ред и единственият начин да продължим напред е добросъвестно да постигнем двупартийно споразумение".

От своя страна, Маккарти заяви по време на пресконференция, че тонът на около 90-минутната среща е бил „по-добър от всеки друг път, когато сме водили дискусии". Той също посочи, че срещата е била продуктивна и е дала възможност на двамата лидери да вникнат в детайлите на позициите си. „Вярвам, че можем да постигнем успех", изтъкна Маккарти и добави, че преговарящите ще продължат дискусиите си и че очаква да разговаря с Байдън всеки ден, докато не бъде постигнато споразумение.

На фона на тази новина японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 отчете спад от 0,42% до ниво от 30 957 пункта, прекъсвайки своята 7-дневна възходяща серия. Индексът Topix се понижи с 0,66% до 2161,49 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 23 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 23 май.

Пазарите реагираха на ново проучване на японския производствен сектор и този на услугите, които показва ускоряване на възстановяване на третата по големина икономика на страната през май. Индексът на мениджърите по поръчките за производството се повиши до територията на разширяване за първи път от октомври 2022 г.

Междувременно южнокорейският показател Kospi отчете ръст от 0,41% до 2567,55 пункта. Индексът Kosdaq напредна с 0,84 на сто до 859,16 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng се понижи с 1,35% до 19 413,36 пункта. В континенталната част на Китай индексът Shanghai Composite отчете спад от 1,52% до 3246,24 пункта. Показателят Shenzhen Composite записа понижение от 1,03% до 11 012,58 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 изтри 0,05% от стойността си, смъквайки се до ниво от 7259,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още