IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червената вълна заля и европейските борси

Инвеститорите продължават да следят с тревога преговорите за тавана на американския дълг

19:25 | 24.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари приключиха деня на червено, докато настроенията на инвеститорите продължават да се диктуват от преговорите за тавана на дълга на САЩ, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 1,9% понижение, след като почти всички сектори се оказаха с по повече от 1% надолу, а автомобилният, банковият, застрахователният и туристическият отстъпиха с по над 2%.

Европейски борси. Таблица: CNBC Европейски борси. Таблица: CNBC

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви, че е имал „продуктивен“ разговор с президента Джо Байдън, но засега няма особени изгледи за напредък в преговорите. По-рано министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че е много вероятно САЩ да изпаднат в дефолт още в началото на юни.

Лошото настроение завладя борсите по целия свят. Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион също се озоваха на червено, а борсите в САЩ започнаха сесията си с понижения.

Новите данни за британската инфлация показаха, че тя се забавя от 10,1% до 8,7%, макар че се оказа над консенсусната прогноза на Ройтерс за 8,2%. Цените са се увеличили с 1,2% на месечна база, над прогнозата за 0,8%.

Инфлацията на храните и безалкохолните напитки се е забавила съвсем слабо, но остава особено висока на ниво от 19,1%.

Международният валутен фонд пък се присъедини към Английската централна банка, посочвайки, че вече не очаква рецесия във Великобритания през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още