IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето индекси в Азия са със спадове въпреки хода на централната банка на Южна Корея

Акциите на електромобилния концерн Xpeng поевтиняха с около 8% на фона на разочароващия тримесечен отчет

13:18 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията със спадове, докато инвеститорите оценяват действията на централната банка на Южна Корея и продължават да следят преговорите около тава за държавния дълг на САЩ, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,39% до 30 801,13 пункта. Индексът Topix отчете спад от 0,29% до 2146,15 пункта.

В Хонконг измерителят Hang Seng записа понижение от 0,369,01 пункта, или 1,93%, до ниво от 18 746,92 пункта, като това е най-ниското ми ниво от началото на годината.

Акциите на местния електромобилен концерн Xpeng поевтиняха с около 8% на фона на разочароващия тримесечен отчет, който не успя да отговори на пазарните очаквания. Приходите на Xpeng достигат 4,03 млрд. юана (571,6 млн. долара), което е по-малко от прогнозираните от анализатори 5,19 млрд. юана. Нетната загуба на концерна достига 2,34 млрд. юана срещу очакваните 1,9 млрд. юана.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai Composite се понижи с 0,11% до 3201,26 пункта. Индексът Shenzhen Component записа спад от 0,22% до 10 896,58 пункта.

Южнокорейският бенчмарк Kospi изтри 0,5% от стойността си, понижавайки се до ниво от 2554,69 пункта. Индексът Kosdaq отчете спад от 0,9 на сто до 847,72 пункта.

Централната банка на Южна Корея запази без промяна своята основна лихва на ниво от 3,5% в четвъртък, като това е третата поредна сесия, в която регулаторът взема подобно решение. Мярката на централната банка отговаря на очакванията на икономисти и анализатори.

Междувременно австралийският индекс ASX 200 се понижи с 1,05% до 5138,2 пункта, смъквайки се до най-ниското си равнище за последните два месеца.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 май.

Инвеститорите очакват и решението на централната банка на Индонезия относно своята парична политика, като анкетирани от Ройтерс Икономисти прогнозират, че регулаторът ще задържи без промяна лихвения процент на ниво от 5,75%.

Малко преди това управителят на централната банка на Нова Зеландия Ейдриън Ор, заяви, че сегашното ниво на основната лихва от 5,5% е достатъчно „ограничаващо“, за да охлади инфлацията до целта от 1-3%. В сряда регулаторът повиши лихвения процент с 25 базисни пункта, като същевременно посочи, че лихвата ще остане на текущото ниво.

Трейдърите продължиха да следят и ситуацията около преговорите за американския федерален дълг. По-рано тази седмица председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти и американският държавен глава Джо Байдън не успяха да постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга след среща в Белия дом, но планират да продължат разговорите, тъй като САЩ наближават крайния срок за предотвратяване на първия в историята дефолт. „Вярвам, че можем да постигнем успех“, заяви Маккарти след срещата и добави, че преговарящите ще продължат дискусиите си и че очаква да разговаря с Байдън всеки ден, докато не бъде постигнато споразумение.

На валутните пазари йената се търгуваше при ниво от 139,53 йени за долар, докато офшорният юан се разменяше при равнище 7,0681 юана за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още