IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch може да понижи рейтинга на САЩ 

Рейтинговата агенция постави страната под наблюдение и предупреди, че са нужни спешни мерки

08:50 | 25.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Рейтинговата агенция Fitch постави САЩ под наблюдение заради спора за дълга и евентуалния предстоящ дефолт. Това може да доведе до загубата на най-високия кредитен рейтинг ААА, съобщи Fitch в сряда вечерта (местно време). 

Рейтинговата агенция се позовава на политическия спор във Вашингтон, който в момента възпрепятства увеличаването на тавана на дълга въпреки възможния дефолт, който „бързо наближава". От Fitch заявиха, че все още предполагат разрешаване на спора за дълга преди „деня Х" - деня на изпадането в неплатежоспособност. „Въпреки това смятаме, че са се увеличили рисковете таванът на дълга да не бъде повишен или временно спрян преди деня Х и че впоследствие правителството може да започне да не изпълнява плащанията по някои от задълженията си“, предава Bloomberg. 

Пазарите показват все по-голяма нервност във връзка със задънената ситуация, като премиите по облигациите с падеж, когато рискът от неизпълнение на задълженията е най-висок, нарастват, а индексът S&P 500 спада вече два дни. Икономистите прогнозират, че неизпълнението на задълженията от страна на САЩ може да предизвика рецесия с широкомащабна загуба на работни места и рязко повишаване на разходите по заемите. 

Предупреждението на Fitch „подчертава нуждата от бързи надпартийни действия от страна на Конгреса за повишаване или временна отмяна на лимита на дълга и избягване на предизвикана криза за нашата икономика", казва пред агенцията Лили Адамс, говорител на Министерството на финансите.

Времето е от съществено значение

Разходите за застраховане на държавния дълг на САЩ срещу неизпълнение чрез деривати нараснаха, а изявлението на Fitch насочва вниманието и към други рейтингови агенции, за да се види как биха реагирали. Говорител на Белия дом заяви, че докладът показва, че е необходимо спешно да се постигне бързо решение.

„Най-лошият сценарий би бил, ако разправията доведе до това правителството да пропусне плащане по дълга за първи път, което може да доведе до широко разпространено или трайно понижаване на кредитния рейтинг на американските държавни ценни книжа", заяви Николай Шмит, главен глобален икономист в T. Rowe Price. „Толкова много активи се оценяват в пряка връзка с американските държавни ценни книжа, че сътресенията от едно по-изразено понижение на рейтинга ще се усетят на пазарите по целия свят“. 

През 2011 г. рейтинговата агенция S&P Global Ratings беше подложена на критики заради понижаването на рейтинга на САЩ от ААА след подобен случай на дефолт. Това предизвика разпродажба на рискови активи, като например акции, в целия свят, но по ирония на съдбата даде тласък на държавните ценни книжа, тъй като инвеститорите потърсиха убежища. 

 

Стратези от JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley предупредиха, че безизходицата застрашава перспективите пред капиталовите пазари, а трейдърите се насочиха към суапове и опции за основните валути, за да хеджират портфейлите си. PGIM Fixed Income твърди, че САЩ ще се окажат отново в подобна безизходица и на тази основа е закупила дългосрочни суапове за кредитно неизпълнение.  

Йената, традиционна валута убежище, поскъпна, тъй като търговците реагираха на новините от Fitch. Доходността по държавните ценни книжа се колебаеше в тесни граници по време на търговията в Азия в четвъртък.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и опозиционните републиканци спорят от месеци за повишаване на тавана на дълга. Без споразумение САЩ са изправени пред дефолт за първи път в историята си още в началото на юни, което може да има опустошителни икономически и финансови последици далеч извън пределите на страната. Министърът на финансите Джанет Йелън многократно е предупреждавала, че още на 1 юни може да настъпи този така наречен ден "Х".

През януари САЩ вече бяха достигнали законово определения лимит на дълга от почти 31,4 трлн. долара. Оттогава американското правителство използва т.нар. извънредни мерки, за да предотврати дефолт, но възможностите за това скоро ще бъдат изчерпани.

Републиканците настояват за милиардни икономии, преди да се съгласят да повишат лимита на дълга. През последните десетилетия лимитът на дълга на САЩ е бил временно отменян или повишаван десетки пъти при президенти от двете партии - и то с двупартийно мнозинство. Републиканците обаче се противопоставят по-силно тази година с новото си мнозинство в Камарата на представителите, постигнато на междинните избори за Конгрес през есента на 2022 г. Байдън е готов да направи икономии, но също така иска да повиши данъците на богатите и големите корпорации, за да намали бюджетния дефицит. Републиканците са твърдо против това.

Отстъпки от страна на Байдън 

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън е готов на повече ограничения на обществените разходи, за се избегне дефолт на САЩ, предаде AFP, като се позова на източник, запознат с въпроса. Байдън е направил предложение на Кевин Маккарти, републиканския председател на Камарата на представителите на американския Конгрес за някои съкращения на разходите, които биха облекчили държавните разходи с над 1 трлн. долара за 10 години, заяви запознатият източник. Това щяло да бъде в допълнение на вече обещаното от Байдън намаляване на дефицита на 3 трлн. долара за 10 години. Белият дом също така бил склонен да постави таван в продължение на две години на обществените разходи в области, в които републиканците искат по-продължителни ограничения.

Днес продължават преговорите по въпроса за тавана на дълга, като преговорните екипи на демократите и републиканците се събират по-късно в Белия дом.

„Мисля, че днес може да постигнем напредък", увери Кевин Маккарти, като същевременно разкритикува още веднъж подхода на Байдън по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
nikiangel
преди 10 месеца
Може, ама после вече няма да има Fitch :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още