IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Wall Street се подготвя за безпрецедентна криза с дълга на САЩ

Вериятно дори и краткосрочен дeфолт на най-голямата икономика в света ще доведе до огромно сътресение на пазарите

10:59 | 22.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С продължаващата неяснота около разговорите за дълга на САЩ, който достигна 31,4 трлн. долара, банките и мениджърите на активи на Wall Street започват да подготвят сценарии за реакция при дефолт, пише Ройтерс. В сектора и преди са се готвили за подобна криза - последно през септември 2021 година. Сега обаче срокът за намиране на компромис е много кратък и това държи сектора нащрек, коментират банкери пред агенцията.

Изпълнителният директор на Citigroup Джейн Фрейзър отбелязва, че този път преговорите са "много по-притеснителни" спрямо други години. Явно същото притеснява и JP Morgan и изпълнителният директор на банката Джейми Даймън коментира, че провежда срещи относно вероятни последици всяка седмица.

Финансовият министър Джанет Йелън коментира, че крайната дата за намиране на решение е 1 юни. Преди ден тя обясни,че е много трудно да се прецени точният срок, но едва ли най-голямата икономика в света ще може да продължи да плаща сметките си след 15 юни.

През 2011 г. и 2013 г. имаше сблъсъци относно тавана на дълга и тогава членовете на Фед и политиците бяха разработили наръчник със стъпки, които в крайната фаза предвиждат пълното изтегляне на неизплатени ценни книжа от пазара. Вероятно този наръчник ще е отправна точка за действия днес.

Трудно могат да бъдат оценени и щетите от това, тъй като американските държавни ценни книжа са в основата на световната финансова система. Анализаторите и ръководителите на банковите институции обаче прогнозират огромно сътресение на пазарите - на дълг, фондови, стокови, на деривати и т.н.

Това ще се случи дори и за краткосрочно неизпълнение на задълженията от страна на САЩ.

Инвестиционни посредници коментират, че са в контакт със своите клиенти и други пазарни участници и са коментирали варианти за действие при кризисни ситуации.

В Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари (SIFMA) има изготвен наръчник, в който подробно се описва как заинтересованите страни на пазара на облигации - звеното на Федералната резервна банка на Ню Йорк, Корпорацията за клиринг с фиксиран доход, клирингови банки и търговци с облигации, ще действат преди и по време на дните с пропуснати плащания от Министерството на финансите.

В него има няколко сценария. Най-вероятният е Министерството на финансите да "печели време", прехвърляйки плащанията по облигациите си ден за ден. Това би трябвало да позволи на пазара да функционира, макар и да не се трупат лихви за забавените плащания, сочат анализите.

Най-разрушителният вариант предвижда министерството да не успее да плати нито главницата, нито купона по облигациите и да не успее да прехвърли падежа. Тогава неизплатените облигации няма да могат да се търгуват и да се прехвърлят към Fedwire Securities Service, фонда, който се използва за съхраняване, прехвърляне и разплащане на облигации.

Всеки един от сценариите на SIFMA предвижда сериозни проблеми с управлението и вероятно ще изисква корекции в процесите на търговия и сетълмент. Управляващият директор на организацията Роб Тумей коментира, че ситуацията е безпрецедентна и много трудна, но се разработва план, който да насочва членовете как да се справят със ситуацията.

Ройтерс отбелязва още, че Treasury Market Practices Group - асоциация, финансирана от Федералния резерв в Ню Йорк, също има изготвен план, ако се съди по стенограмите от срещите на институцията в края на ноември. От институцията обаче отказват коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още