IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемането на сделката за дълга в САЩ даде тласък на европейските пазари

Фокусът сега се завръща към перспективите пред икономиката на САЩ и риска от рецесия

19:24 | 02.06.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови пазари затвориха с повишения в петък, след като американските законодатели приеха проектозакона за повишаване на тавана на дълга в САЩ и ограничиха държавните разходи за следващите две години дни преди страната да обяви дефолт, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 1,5% до 462,22 пункта, отдалечавайки се от двумесечното дъно, което удари в сряда. Миннодобивните компании поведоха ръстовете, записвайки увеличение от 4,2%, а автомобилният сектор – от 2,9%. Петролните и газовите акции поскъпнаха с 2,3% преди срещата на ОПЕК+ на 4 юни.

В Германия индексът DAX се покачи с 1,25% до 16 051,23 пункта.

Най-голям ръст в региона отбеляза френският показател САС – от 1,87% до 7270,69 пункта, следван отблизо от италианския FTSE MIB с увеличение от 1,85% до 27 068,33 пункта.

Във Великобритания индексът FTSE 100 приключи на ниво от 7607,28 пункта след ръст от 1,56%. Испанският показател IBEX 35 се повиши с 1,63% до 9317,3 пункта.

Законът за повишаване на дълга в САЩ бе одобрен и в Сената в четвъртък, след като премина успешно през Камарата на представителите ден по-рано.

Продължаващата драма разтърси слабо пазарите през последните седмици, а фокусът сега се завръща към перспективите пред икономиката на САЩ, риска от рецесия и дали Федералният резерв ще повиши, задържи или дори обмисли намаление на основните лихви.

Последните коментари на централните банкери показват, че институцията може да избере да пропусне поредно увеличение на срещата през юни. Ситуацията обаче се усложнява от продължаващата сила на данните в САЩ, включително за потребителските разходи и фабричните поръчки.

В Европа значителното забавяне на инфлацията в еврозоната до най-ниското си ниво от февруари 2022 г. в четвъртък не беше достатъчно да успокои председателя на Европейската централната банка Кристина Лагард. Тя заяви, че данните за инфлация от 6,1% все още са „твърде високи“ и че цикълът на повишение трябва да продължи, докато не е ясно, че инфлацията ще достигне целта си от 2% „навреме“.

Представителите на ЕЦБ дават твърди сигнали, че ще повишат отново лихвите този месец, но според икономистите перспективите за юли и септември са по-несигурни.

Членът на управителния съвет Франсоа Вилроа дьо Гало каза в четвъртък, че още увеличения ще бъдат „сравнително незначителни“ и „по-голямата част от пътя е завършен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още