IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари започват седмицата на червена територия

Петролният и газовият сектор отбелязаха спад след съобщението на Саудитска Арабия за съкращаване на добива

20:25 | 05.06.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха сесията в понеделник с понижение, докато трейдърите бяха под влиянието на споразумението за тавана на дълга на САЩ и данните за инфлацията в еврозоната, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5% след вяла търговия през по-голямата част от сесията.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,1% до ниво от 7599,99 пункта. Германският DAX се понижи с 0,54% до равнище от 15 963,89 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,96% и завърши деня на ниво от 0,96%.

Петролният и газов сектор отбеляза спад от 0,27%, като преобърна ръста от 1,1% по-рано по време на сесията, въпреки че цената на петрола остана на положителна територия. Саудитска Арабия обяви доброволни съкращения на добива си в неделя, които влизат в сила през юли.

В неделя ОПЕК+ обяви, че няма да прави промени в планираните си съкращения на добива на петрол за остатъка от годината.

Туристическият и развлекателният сектор поведоха загубите със спад от 1,3%, а книжата на авиокомпанията Air France-KLM поевтиняха с 3,3%.

Трейдърите в Европа продължават да анализират последиците от данните за инфлацията, които показаха, че тя се е забавила в еврозоната до най-ниското си ниво от февруари 2022 г. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард обаче заяви, че инфлация от 6,1% все още е „твърде висока“ и намекна наред с други представители на централната банка, че цикълът на повишаване на лихвите ще трябва да продължи.

На корпоративния фронт книжата на Indivior поскъпнаха със 7,8% и фармацевтичната компания оглави индекса Stoxx 600, след като прие да плати 102,5 млн. долара, за да разреши съдебно дело за опиоидното си лекарство Suboxone.

Цената на акциите на Asos нарасна със 7,1% след доклад, че веригата магазини за дрехи е получила оферта за 1 млрд. паунда от подкрепяния от Alibaba конкурент Trendyol.

Книжата на Viaplay Group се сринаха с 62,7% до рекордно дъно, след като шведската компания за стрийминг на видео предупреди за отслабваща бизнес среда и заяви, че ще смени главния си изпълнителен директор.

Цената на акциите на шведската автомобилна компания Volvo Cars нарасна с 6,9%, след като тя обяви годишен ръст на приходите от продажби с 31% през май.

Stoxx 600 приключи май със спад от над 3%, като записа най-лошото си месечно представяне от началото на годината, след като по-голямата част от месеца премина под знака на притеснения заради безизходицата около тавана на дълга в САЩ и признаците за забавяне на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още