IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 остана близо до 33-годишен връх въпреки спадовете на борсите в Азия

Инвеститорите следят внимателно визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин

11:41 | 19.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха първата сесия за седмицата със спадове, въпреки че индексите на борсата в Токио останаха близо до своите 33-годишни върхове, съобщава CNBC.

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 1% до 33 370,42 пункта. Индексът Topix отчете спад от 0,43% до 2290,5 пункта. Инвеститорите ще наблюдават дали Nikkei 225 ще запише 11-та поредна седмица на ръст, след като увеличи възходящата си серия до 10 седмици в петък. Въпреки днешното понижение индексът остава близо до своя 33-годишен връх.

В Южна Корея показателят Kospi отчете понижение от 0,62% до 2609,5 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng изтри 0,72% от стойността си, смъквайки се до равнище от 19 895,15 пункта.

В континенталната част на Китай бенчмаркът Shanghai composite се понижи с 0,54 на сто до 3255,81 пункта. Индексът Shenzhen записа спад от 0,29% до 11 274,05 пункта.

Пазарите очакват решенията от заседанието на Китайската народна банка във вторник (20 юни), след като миналата седмица регулаторът намали някои лихви по заемите. В четвъртък (15 юни) бяха публикувани новите данни за китайската икономика, които разкриха, че индустриалното производство в страната е нараснало с 3,5% през май спрямо година по-рано. Това е забавяне спрямо ръста от 5,6% през април и малко под очакваното от анализаторите в анкета на Ройтерс увеличение от 3,6%, тъй като производителите са засегнати от слабото търсене в страната и чужбина.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 19 юни. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 19 юни.

По-рано същия ден централната банка на Китай увеличи паричните си стимули, за да подпомогне икономиката на фона на признаците за отслабване на пазара на недвижими имоти, спад в бизнес инвестициите и рекордна безработица сред младите хора. Регулаторът понижи лихвения процент по едногодишните си заеми - или средносрочното кредитно улеснение - с 10 базисни пункта до 2,65%, което е първото намаление от август насам.

Австралийският показател ASX 200 напредна с 0,6% до 7294,9 пункта.

На дипломатическия фронт държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Пекин на дипломатическа мисия за възстановяване на обтегнатите връзки между САЩ и Китай. Той вече се срещна с Ван И, висшия представител на Китай по въпросите на външната политика. Разговорът е прелюдия към очакваната среща между Блинкен и китайския държавен глава Си Дзинпин по-късно в понеделник. Двете правителства не са обявили официално тази среща, но през последните дни американски и китайски представители говореха оптимистично за планирането ѝ.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 1,46% до 75,49 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 1,39 на сто до 70,78 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още