IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси посрещнаха решението на АЦБ за лихвите с понижения

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 0,5%, успявайки да компенсира част от по-ранните си загуби, достигнали 1%

19:11 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси в Европа завършиха сесията в четвъртък предимно на червено, след като по-рано през деня Английската централна банка увеличи повече от очакваното основната лихва, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 0,5%, успявайки да компенсира част от по-ранните си загуби, достигнали 1%. Банковият сегмент се понижи с 2%, докато автомобилният потъна с 1,4%. Показателят е на червено и в четирите сесии от началото на седмицата.

Във Великобритания измерителят FTSE се раздели с 0,8%, след като Комисията по парична политика на Английската централна банка (АЦБ) гласува със 7 на 2 увеличение на основната лихва с половин процентен пункт до 5% в опит да се пребори с упоритата инфлация. Aнкетирани от агенция Ройтерс икономисти очакваха увеличение само с четвърт пункт.

В четвъртък британският паунд поевтиня, достигайки цена от 1,2745 долара. Доходността по 10-годишните британски държавни ценни книжа пък се повиши до 4,369%.

Германският бенчмарк DAX пък се понижи с 0,2%. В Париж индексът CAC отстъпи с 0,8%, докато в Милано FTSE MIB – с 0,7%.

В други новини от Великобритания акциите на онлайн търговеца на храни Ocado поскъпнаха с над 40% в четвъртък, след като Times писа за „спекулации за интерес от придобиване“ на британския гигант от технологични компании като Amazon.com, пише Bloomberg.

Статията, в която не се споменава конкретен източник на информация, твърди, че Amazon и няколко други технологични гиганта обмислят възможността за оферти за по 800 пенса за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още