IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездната серия на еврото е под съмнение на фона на неясните перспективи пред ЕЦБ

Упоритата инфлация и нарастващият риск от рецесия дърпат централните банкери в противоположни посоки

14:12 | 28.07.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Биковете върху еврото са готови за едно тревожно лято, докато се прокрадват съмненията относно това докъде все още ястребово настроената Европейска централна банка ще стигне с увеличаването на основните лихви, пише Ройтерс.

Еврото бележи звезден ръст, поскъпвайки с около 3,5% спрямо долара от началото на годината до малко под 1,11 долара. Измерена спрямо валутите на основните търговски партньори на еврозоната, стойността му не е далече от рекордните върхове от този месец.

Инвеститорите са силно позиционирани към това еврото, което по-същото време миналата година бе на 20-годишно дъно спрямо долара, да продължи да поскъпва.

Тази позиция се базира основно на вярването, че Федералният резерв в САЩ ще сложи край на най-агресивното затягане на лихвите от 40 години, преди ЕЦБ да предприеме същата стъпка.

Под повърхността инвеститори и икономисти казват, че дори най-ястребово настроените членове на ЕЦБ ще обмислят край на затягането, докато инфлацията се забавя, а икономическата активност отслабва.

„Нямам голяма убеденост относно еврото“, казва Габриеле Фоа, мениджър на портфейл в Algebris Investments, който казва, че е бил бичи позициониран към единната валута в началото на 2023 г., но сега е леко „дългосрочно настроен“.

ЕЦБ, добавя той, ще „държи маската за борба с инфлация“ още няколко месеца, докато в същото време слабите данни ще „се прокрадват в комуникацията [на ЕЦБ] и крайна сметка политиката“.

В четвъртък ЕЦБ прие широко очаквано увеличение с 25 базисни пункта до 23-годишен връх на основната лихва – до 3,75%, и заяви, че инфлацията остава твърде висока.

Председателят на ЕЦБ Кристина Лагард отговори на повечето въпроси на пресконференция след срещата по паричната политика, казвайки, че всички опции остават на масата, за да се „пречупи гърба“ на инфлацията, но въпреки това еврото поевтиня.

„Имаме ли още какво да направим? На този етап не бих казала така“, каза Лагард, почти спонтанно, подчертавайки, че решенията на ЕЦБ ще зависят от входящите данни.

Цената на еврото спадна с 0,9% спрямо долара, докато упоритата инфлация и нарастващият риск от рецесия дърпат централните банкери в противоположни посоки.

Федералният резерв в сряда също повиши лихвените проценти, но пазарите подозират, че това е последното му затягане. За сравнение, паричните пазари оценяват на 40% шанса за ново увеличение на лихвите от ЕЦБ от четвърт пункт през септември.

Възстановяване

Ястребово настроена ЕЦБ, точно докато охлаждането на инфлацията в САЩ води до пикови лихви на Фед, помага да се обясни неотдавнашното покачване на еврото. Валутата е нагоре с приблизително 10% от най-ниските нива, достигнати миналата година под психологически ключовата граница от 1 долар.

Търговски претеглен индекс, който измерва стойността на еврото спрямо кошница от други валути и е следен отблизо от ЕЦБ, се търгува близо до рекордно високи нива.

Това отчасти се дължи на слабостта на юана, който представлява над 10% от кошницата, и е засегнат от слабата китайска икономика.

Спекулантите са имали най-голямата нетна дълга позиция спрямо еврото от девет седмици през седмицата, приключила на 18 юли, показват данните на CFTC.

Очакваше се пътят напред да бъде мъглив през лятото, тъй като пазарът очаква нови прогнози на ЕЦБ за инфлацията през септември, нови данни и оценка на перспективите на Фед. Данните за инфлацията в еврозоната за юли излизат следващата седмица.

„Малко съм скептичен към пазарите, които смятат, че те (представителите на ЕЦБ) ще обърнат позицията си в този момент към по-смекчена“, казва Франческо Сандрини, ръководител на стратегиите за множество активи в Amundi, най-големия мениджър на активи в Европа.

„Това ще се случи, но само когато инфлацията достигне своя връх... вероятно ще има обрат, какъвто виждаме вече в ход в САЩ, но моментът още не е дошъл“, допълва той.

Сандрини казва, че Amundi очаква еврото да се повиши до 1,15-1,20 долара през следващите тримесечия, което предполага по-нататъшно увеличение от най-малко 4% спрямо текущите нива.

Не се очаква по-нататъшните ръстове на еврото да обезпокоят централните банкери, тъй като това би помогнало да се запазят разходите за внос – и общата инфлация – ниски.

„Силата на валутата е добре дошла в борбата с инфлацията, ето защо Швейцарската централна банка например няма нищо против [поскъпването на] франка“, казва валутният стратег на Societe General Кенет Брукс. Швейцарският франк е поскъпнал с над 7% спрямо долара досега през 2023 г.

Но тъй като е много неясно дали ЕЦБ ще предприеме нов ход през септември, валутата може толкова лесно да се насочи надолу, колкото и нагоре, казват анализатори.

Ръководителят на отдела за валутни анализи на Monex Europe Саймън Харви смята, че „данните ще противоречат на идеята, че [централните бнакери] може да увеличат лихвите отново през септември“.

Данни от тази седмица показаха, че бизнесът в еврозоната се е свил много повече от очакваното през юли, тъй като търсенето в доминиращата индустрия на услугите в блока е намаляло.

Ниво на еврото от 1,10 долара, казва Харви, изглежда справедливо.

Някои са мечи настроени.

Робин Брукс, главен икономист в Institute for International Finance във Вашингтон, казва, че войната в Украйна, която доведе до силно завишени цени на енергията, показва условия за шокова търговия, които трябва да дръпнат еврото обратно надолу.

„Не мисля, че възстановяването от паритета трябваше да се случи“, казва Брукс.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям  бич за икономиката от бавния  ръст и следователно рядко  гласуват за намаление на лихвените  проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени  да гласуват за намаляване  на лихвените проценти и за  стимулиране на икономиката, са  „гълъби“ - бел. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: aldy ... недъгав ... преди една година 1 евро = 60 рублей , сега 1 евро = 101 рублей ... всичко върви по план ... внасяте кубинки за втората най-могъща в Украйна от Поднебесната кинкалерия ... :))) ... новата лада ще има ли механизъм за вдигане на стъклото или пак ще е с ръчка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
aldy
преди 9 месеца
Перспективите пред ЕЦБ са много ясни - директно в киреча. С недалновидната си политика, подчинена на янките, да се молят поне киречът да е изгасен, че иначе съвсем ще я втасат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още