IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq отстъпват вече четвърти ден и завършиха най-лошата си седмица от март

Петък бе последният ден от най-натоварената седмица в сезона на отчетите за второто тримесечие

23:34 | 04.08.23 г.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американските акции поевтиняха в петък, докато трейдърите се стремяха да реализират печалби след последната порция корпоративни отчети и новите данни за работните места в САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби около 148 пункта, или 0,4%. При най-високия си ръст в рамките на сесията Dow нарасна с 0,8%. Широкият индекс S&P 500 загуби 0,5%, а технологичният Nasdaq Composite спадна с 0,3%.

И трите основни индекса завършват седмицата с понижения. Nasdaq Composite и S&P 500 отстъпват съответно с около 2,8% и 2,3%. Dow заличи 1% от началото на седмицата.

"Тази седмица хората изглеждат по-уважителни към риска, отколкото преди", коментира пред CNBC Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers, добавяйки, че "много мечки капитулираха, което често е знак, че сме по-близо до края на ралито, отколкото до неговото начало".

След като се понижи през деня, индексът на волатилността на Cboe (VIX) се повиши и се търгуваше на ниво над 16 пункта, което показва, че инвеститорите се зареждат със защита срещу волатилност.

Петък бе последният ден от най-натоварената седмица в сезона на отчетите за второто тримесечие. Акциите на Amazon поскъпнаха с 8,3% до най-високото си ниво от близо година, след като компанията надхвърли очакванията за печалбата и представи положителни прогнози.

Книжата на Apple обаче поевтиняха с 4,8%, след като технологичният гигант отчете по-ниски приходи в сравнение с предходното тримесечие.

Разкривайки бум в търсенето на пътувания и услуги Booking Holdings отбеляза покачване на цената на акциите със 7,9% заради по-добрите от очакваните резултати. Книжата на Amgen поскъпнаха с 5,5% благодарение на стабилните приходи и подобрените насоки.

През този сезон отчетите за приходите за тримесечието, приключило през юни, продължиха да изненадват някои анализатори на Wall Street, тъй като очакваното забавяне на печалбите се оказа по-малко от опасенията. Около 84% от компаниите от състава на S&P 500 са представили резултати, като 80% от тях надминават очакванията на Wall Street според FactSet.

Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа също се отдръпна от многомесечния си връх до 4,04%. Повишението ѝ през последните сесии оказа натиск върху рисковите активи.

Инвеститорите получиха и информация за състоянието на пазара на труда в САЩ. През юли в страната са добавени 187 хил. работни места, което е по-малко от очакваните от икономистите, анкетирани от Dow Jones, 200 хил. Равнището на безработица също се е понижило от 3,6% на 3,5%.

Въпреки по-слабите данни средното почасово заплащане е нараснало по-силно от очакванията - с 0,4% за месеца и с 4,4% на годишна база, изпреварвайки с малко прогнозираните съответно 0,3% и 4,2%.

Мнозина на Wall Street очакваха с нетърпение доклада за работните места и последиците от него за цикъла на повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Според инструмента FedWatch на CME Group близо 87% от трейдърите очакват централната банка да задържи лихвите стабилни на следващата си среща през септември.

Но докладът за потребителските цени за юли, който предстои да излезе следващата седмица, може да окаже още по-голямо влияние върху очакванията за лихвените проценти, смята Кристофър Харви от Wells Fargo.

"По-голямо от очакваното число е едно от малкото неща, които наистина могат да започнат да променят възприятието на пазара за Фед, а може би и възприятието на Фед", каза той. "Но днешните данни за работните места според мен не оказват съществено влияние. Мисля, че те затвърждават мнението на хората, че Фед е приключил с повишенията си на този етап."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още