IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските хедж фондове напускат Китай, Бъфет залага на жилищния пазар в САЩ

Какви решения са взели големите инвестиционни компании през второто тримесечие според регулаторните им документи

07:30 | 15.08.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американските хедж фондове, сред които Coatue, D1 Capital и Tiger Global, са намалили експозициите си към китайски компании през второто тримесечие на фона на несигурните икономически перспективи на страната и увеличеното геополитическо напрежение, пише Ройтерс.

Tiger Global е свил дела си в JD.com с около 12% до 719,3 млн. долара от 1,1 млрд. долара, като същевременно е намалил броя на акциите си в Kanzhun, показват регулаторни документи.

Coatue Management LLC е намалил позициите си в Alibaba, Baidu, JD.com, Kanzhun, KE Holdings, Li Auto и PDD Holdings. Хедж фондът е свил позицията си в Alibaba с около 90% от март до юни.

D1 Capital Partners се е отказал от всичките си 1,7 млн. акции - или 176,8 млн. долара - в Alibaba, сочат още документите.

Moore Capital Management е продал акции на Alibaba за над 200 млн. долара, излизайки от позицията си в компанията.

Scion Asset Management е продал малки дялове, които държеше в Alibaba и JD.com.

От фондовете не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Всяко тримесечие институционалните инвеститори са задължени да оповестяват инвестициите си в акции, но не предоставят обяснения за промените в позиционирането си.

Въпреки че данните рисуват картина от миналото, много инвеститори ги анализират в търсене на тенденции.

Промените настъпиха, след като надеждите за силно възстановяване на Китай след пандемията се изпариха, а геополитическото напрежение между САЩ и Китай поражда безпокойство.

През последните дни притесненията се засилиха, тъй като най-големият частен предприемач в областта на недвижимите имоти в Китай Country Garden се опитва да забави плащането по частна емисия облигации в чужбина.

Междувременно миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви изпълнителна заповед за забрана на някои американски технологични инвестиции в Китай, което предизвика безпокойство сред мениджърите на фондове.

На фона на тази несигурност взаимните фондове, ориентирани към Китай, също претърпяха нетен отлив от 674 млн. долара през второто тримесечие.

В края на юли експозицията на хедж фондовете към Китай е доста под средните стойности за последните пет години, показват данни на Goldman Sachs.

Нови залози на технологичния сектор

Същевременно инвестиционни мениджъри, чиито резултати бяха влошени от срива на технологичните компании миналата година, са вложили нови средства в няколко компании от сектора, показват още регулаторните документи.

Light Street Capital, един от малкото хедж фондове, които миналата година отбелязаха двуцифрени загуби, обяви нова инвестиция в Amazon.com през второто тримесечие и заяви, че е увеличил дела си в технологичната компания Meta Platforms с 27%. Цената на акциите на Amazon е нараснала с 63% от януари насам, а тази на Meta - със 144,5%.

Coatue Management е увеличил позицията си в Amazon със 125% и дела си в Microsoft с 67%.

Tiger Global Management е повишил със забележителните 1332% дела си в Nvidia, чиито полупроводници подпомагат системите за изкуствен интелект и чиято пазарна стойност през юни надхвърли 1 трлн. долара.

Инвестиционните мениджъри са длъжни да оповестяват инвестициите си в американски акции в края на всяко тримесечие и да подават тази информация към Комисията по ценните книжа и фондовите борси 45 дни след края на тримесечието. Крайният срок за подаване на тези отчети за второто тримесечие изтече в понеделник.

Дотук 2023 г. е по-добра година за инвеститорите, като широкият борсов индекс S&P 500 се е повишил с 16% през първата половина на годината след 20% спад през цялата 2022 г. Този подем обаче е подхранван от малък брой компании - т.нар. великолепна седморка.

В тази група, която формира 73% от ръста на пазара, попадат Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, както и компанията майка на Facebook Meta.

И все пак не всички инвеститори са на едно мнение за тези технологични имена. Light Street, например, е намалил дела си в Nvidia с 22%, а Coatue е свил своя с 6%.

На какво заложи Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, вляво. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Уорън Бъфет, вляво. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. е намалила дела си в Activision Blizzard със 70% през второто тримесечие на фона на продължителните усилия на производителя на видеоигри да се слее с Microsoft Corp. Компанията разкри също, че е заложила на жилищния пазар в САЩ, съобщи Bloomberg.

Berkshire също така е продала дела си в застрахователния брокер Marsh McLennan и е съкратила позициите си в други компании, сред които Chevron Corp.

Същевременно конгломератът на легендарния инвеститор обяви, че е направил вложения в американските строителни компании D.R. Horton Inc., NVR Inc. и Lennar Corp. Най-големите строителни компании в САЩ се представят по-добре от по-малките си конкуренти, като акциите им поскъпват, докато поемат наплива от купувачи на фона на сериозен недостиг на обяви за съществуващи жилища. Книжата на Lennar, D.R. Horton и NVR са поскъпнали с повече от 30% през тази година.

През трите месеца до края на юни Berkshire е била нетен продавач на акции, като стойността на продадените акции надхвърля с около 7,98 млрд. долара тази на закупените.

Последните данни за портфейла от акции на Berkshire показват отклонение от дългогодишната ѝ стратегия да задържа дългосрочно придобитите акции. Миналата година компанията разкри, че е инвестирала в дял от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., но през следващите месеци до голяма степен се отказа от тази позиция.

Бъфет заяви, че решението за намаляване на дела е негово, като посочи геополитическото напрежение като мотив за този ход, въпреки че продължи да хвали производителя на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още