IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow загуби над 300 пункта, прекъсвайки 3-дневната си серия от повишения

Поевтиняването на акциите на американските банки оказа натиск върху Wall Street

23:38 | 15.08.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борсови индекси се понижиха във вторник, тъй като загрижеността за състоянието на световната икономика, по-конкретно на Китай, и поевтиняването на акциите на американските банки оказаха натиск върху Wall Street, предаде CNBC.

Dow Jones Industrial Average загуби около 360 пункта, или 1% от стойността си, до 34 946 пункта. Широкият индекс S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite отстъпиха с по около 1,1% до съответно 4438 пункта и 13 631 пункта. S&P затвори под 50-дневната си пълзяща средна за първи път от 28 март - движение, което може да сигнализира за началото на низходящ тренд.

Финансовите книжа се представиха слабо във вторник. Акциите на JPMorgan Chase и Wells Fargo поевтиняха с по 2%, а тези на Bank of America заличиха 3%. Тези движения станаха факт, след като рейтинговата агенция Fitch предупреди, че може да се наложи да понижи кредитния рейтинг на десетки банки в страната, включително на най-голямата, JPMorgan Chase. Миналата седмица Moody's понижи рейтингите на 10 американски банки, като същевременно включи други големи институции в списъка за наблюдение за потенциално понижаване.

По-малките регионални банки също записаха спадове на цените на акциите си във вторник, като борсово търгуваният фонд SPDR S&P Regional Banking ETF записа понижение от около 3%. Цените на акциите паднаха, след като управителят на клона на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари се изказа в полза на "значително по-задълбочено" регулиране на капитала.

"В момента изглежда, че нещата са доста стабилни", каза Кашкари на среща с градската управа във вторник. "Рискът е, че ако инфлацията не е напълно овладяна и се наложи да повишим лихвите, за да я намалим, те може да се сблъскат с повече загуби, отколкото в момента. И този натиск може да се разпали отново в бъдеще".

Нагласите на инвеститорите в световен мащаб са по-песимистични, след като Китай отчете разочароващи икономически данни, а централната му банка изненадващо намали лихвения процент.

Индустриалното производство в Китай е нараснало с 3,7% през юли спрямо предходната година, което не успя да отговаря на очакванията. Продажбите на дребно също са нараснали по-слабо от очакваното, а Китайската централна банка понижи лихвените проценти с 15 базисни пункта до 2,5% от 2,65%. Това обаче не успя да успокои опасенията на инвеститорите, а вместо това само засили загрижеността за изпитващия затруднения пазар на недвижими имоти в Китай.

Във вторник започна натоварена седмица с отчети на най-големите търговци на дребно в САЩ. Home Depot отчете по-високи от очакванията на анализаторите печалба на акция и приходи, което доведе до леко повишение на акциите на компанията. По-късно през седмицата трейдърите ще анализират и отчетите на Target и Walmart.

Що се отнася до статистика, данните за продажбите на дребно в САЩ през юли се оказаха по-добри от очакваните, което показва по-силно от очакваното потребление. Продажбите на дребно се увеличиха с 0,7% на месечна база, докато икономистите очакваха увеличение от 0,4%, според Dow Jones.

На петролния пазар фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 1,53% до 84,89 долара за барел във вторник, след като поскъпваха през последните търговски сесии. Суровината достигна дъно от 84,29 долара, което е най-ниското ниво от 8 август насам. От началото на годината досега фючърсите на Брента са поевтинели с 1,19%.

Доходността по американските държавни ценни книжа остана сравнително стабилна във вторник. Към 23 часа българско време доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши с над 3 базисни пункта до 4,217%. Тази по двугодишните се понижи с близо 2 базисни пункта до 4,946%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още