IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с повишения в сряда

Инвеститорите насочват вниманието си към печалбите и коментарите на Фед

20:06 | 23.08.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси затвориха с повишения в сряда, като вниманието беше насочено към печалбите и коментарите на централната банка в САЩ.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,39% до 453,45 пункта. Повечето сектори от индекса приключиха сесията на положителна територия. Най-силни ръстове отчетоха акциите на компаниите за комунални услуги, които поскъпнаха с 1,1%.

Същевременно акциите на компаниите за петрол и газ паднаха с 1,1%.

В Германия водещият индекс DAX се повиши с 0,15% до 15 728,41 пункта. Във Франция CAC 40 добави 0,08% до 7246,62 пункта, а във Великобритания FTSE 100 – 0,68% до 7320,53 пункта.

Акциите на автомобилния сектор приключиха сесията с около 0,5% спад след публикуването на PMI индекса за Германия, който показва задълбочаващ се спад в производствения сектор и на бизнес активността.

Еврото поевтиня спрямо щатския долар, а облигациите поскъпнаха след публикуването на данните, които са и по-слаби от очакваното. Отчита се спад и в активността в сектора на услугите в еврозоната.

В световен мащаб инвеститорите очакват отчета на производителя на чипове Nvidia. Прогнозите са оптимистични след блестящото първо тримесечие.

Акциите на компанията скочиха с близо 200% тази година заради шума около изкуствения интелект и се очаква волатилност до публикуването на отчета.

Европейските технологични акции поскъпват от началото на седмицата, тъй като инвеститорите преценяват офертата на Microsoft за игралния гигант Activision Blizzard и потенциалното листване на Arm на Nasdaq.

Продължават спекулациите относно това дали председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл ще прояви неангажиращ тон в речта си в Джаксън Хоул в петък, или ще направи по-ясни  коментари за бъдещата политика на институцията.

Президентът на Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин заяви във вторник, че има нови признаци за "сценарий за повторно ускоряване" за икономиката на САЩ, с висока инфлация, което вероятно ще доведе до нови повишения на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още