IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма" стартира увеличението на капитала чрез варанти

Фармацевтичното дружество планира да задейства увеличението от края на април

15:41 | 30.08.23 г.
Снимка: Facebook страницата на Софарма
Снимка: Facebook страницата на Софарма

"Софарма" АД стартира процедура по увеличение на капитала чрез издаване на до 44 925 943 акции, под условие че акциите от увеличението бъдат записани от притежателите на варанти, издадени от дружеството (емисия с ISIN код BG9200001212), съобщи компанията чрез сайта x3news.com.

Капиталът ще бъде увеличен чрез упражняване на правата на притежателите на варантите чрез издаване на до 44 925 943 броя обикновени, поименни, безналични акции, с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка и емисионна стойност 4,13 лв. за една акция.

Съветът на директорите на дружеството е определил "София Интернешънъл Секюритиз" АД  за инвестиционен посредник, който да обслужи увеличението на капитала и записването на акции.

Единствено притежателите на варанти имат право да записват акции от предстоящото увеличение на капитала. Притежателите на варанти, които не са упражнили правото си да запишат акции от увеличението, могат да направят това до падежа на емисията при съответните условия и ред. С настъпването на падежа на емисията неупражнените права по варантите се прекратяват.

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили варанти най-късно 5 работни дни след по-късната дата между датите на оповестяване на настоящото съобщение на сайта x3news.com (30 август), на сайта на "Софарма" и на избрания да обслужи увеличението на капитала инвестиционен посредник. Тази дата е и началната дата, на която могат да бъдат упражнени варантите чрез записване на акции.

Срокът за упражняване на варантите е 15 работни дни, считано от началната дата за упражняване на варантите.

Притежателите на варанти, които искат да упражнят правата по тях, следва да направят изрично изявление за това, като подадат заявка до упълномощения инвестиционен посредник за записване на акции от увеличението на капитала и заплатят емисионната стойност на записаните акции.

Подписката ще се счита за успешно приключила независимо от броя на записаните акции.

"Софарма" планира от края на април да задейства увеличение на капитала чрез варанти. Процедурата по издаването на емисията варанти започна през 2021 г. и приключи в самото начало на 2022 г., когато Комисията за финансов надзор ги вписа в регистъра на емитентите на ценни книжа.

За последната една година акциите на "Софарма" поскъпват с почти 40%, а пазарната капитализация надхвърля 779 млн. лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още