IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от Германия и превратът в Габон оказаха натиск на европейските борси

Най-големият производител на манганова руда в следа обяви, че спира операциите си в страната като "предпазна мярка"

20:06 | 30.08.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските фондови пазари затвориха предимно с понижения в сряда, тъй като инвеститорите реагираха на икономическите данни от Германия и Испания и на преврата в Габон.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с 0,15% спад до 459,13 пункта. В Германия DAX се понижи с 0,24% до 15 891,93 пункта, във Франция CAC 40 – с 0,12% до 7364,4 пункта, а в Испания IBEX 35 – с 0,31% до 9551,1 пункта.

Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,12% до 7473,67 пункта.

Предварителните данни сочат, че през август инфлацията в Испания се ускорява до 2,6% на годишна база, което е в съответствие с очакванията на анализаторите.

Германия отчете 13,2% спад на вноса за годината до юли, най-резкият спад от януари 1987 г., което е ясен знак за забавянето на икономиката.

Акциите на европейски производители на петрол, миннодобивни и други компании с големи експозиции към Габон се сринаха заради обявения преврат, което поражда опасения за операциите им в богатата на ресурси африканска страна.

Листнатият в Лондон производител на петрол Tullow Oil изтри 12% от пазарната си оценка в следобедната търговия. Френските енергийни компании TotalEnergies Gabon и Maurel et Prom и миннодобивната компания Eramet губеха по над 20% в един момент от търговската сесия.

Военни офицери в Габон казаха по телевизията, че са завзели властта в сряда и са поставили президента Али Бонго под домашен арест. Превратът е осъществен веднака след като избирателният орган на държавата обяви, че Бонго е спечелил трети мандат след изборите в събота.

Франция, бившият колониален владетел на Габон, който има войски, разположени в африканската държава, осъди преврата.

Eramet, световен производител номер едно на висококачествена манганова руда благодарение на своята мина Moanda в Габон, заяви, че е спрял всички операции в страната като "предпазна мярка". Дърводобивната компания Woodbois също съобщи, че производството в габонския град Муила е спряно. Акциите на компанията поевтиняха с почти 16% в Лондон.

Assala Energy обяви междувременно, че добивите на петрол в Габон не са засегнати от преврата. Tullow Oil също коментира, че работата на дружеството в страната продължава нормално.

„Имайте предвид, че производството на Габон представлява около 20% от груповото производство. Активите обаче са базирани в морето и – което е важно, приходите от петрол са деноминирани в долари“, коментират анализатори от Investec.

Габон произвежда около 200 хил. барела на ден суров петрол, което го прави вторият най-малък производител в ОПЕК.

Според морски източници най-малко 30 търговски кораба са хвърлили котва в сряда около водите на Габон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още