IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Apple и широкия технологичен сектор оказаха натиск върху S&P 500 и Nasdaq

Китай разширява ограниченията за използването на iPhone от държавните служители, което засегна доставчици на компанията и други производители на чипове

23:49 | 07.09.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 и Nasdaq се понижиха в четвъртък заради силния натиск, оказан от акциите на Apple и слабостта на книжата на компаниите за чипове заради затягането на ограниченията за използване на iPhone в Китай.

Инвеститорите също така отново се опасяват от подновяване на ръста на лихвите заради спада на броя подадени молби за безработица в САЩ през миналата седмица, пише Ройтерс.

В края на сесията само индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 0,17% до 34 500,73 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,32% до 4451,14 пункта, а технологичният Nasdaq изтри 0,89% до 13 748,83 пункта.

Dow не беше засегнат от спада при Apple, който достигна близо 3%, тъй като е ценово претеглен в сравнение с претегления по пазарна капитализация S&P 500, където Apple е една от акциите с най-голямо тегло.

Акциите на Apple Inc поевтиняват за втори пореден ден, след като беше огласено, че Китай е разширил ограниченията за използването на iPhone от държавните служители. Пекин забранява на служителите в някои централни правителствени агенции да използват мобилните си телефони на работа поради опасения за сигурността.

Bloomberg съобщава, че Китай планира да разшири забраната за iPhone до държавни фирми и агенции.

Това тласна целия технологичен сектор от S&P 500 към спад заради отражението върху акциите на доставчици на Apple и други компании с по-голяма експозиция към Китай. Понижения записаха акциите на Skyworks Solutions, Qualcomm, Qorvo (и трите с по над 7%          ) и др. Nvidia изтри малко под 2% от оценката си, а AMD – 2,5%.

Акциите на регистрираните в САЩ китайски фирми PDD Holdings, JD, Alibaba и Baidu също поевтиняха в сесията.

Доклад на Министерството на труда на САЩ показва, че броят на американците, подали молби за безработица, е спаднал до 216 хил. души за седмицата, приключила на 2 септември. Това е най-ниско ниво на подадените седмични молби за безработица от февруари насам.

Инвеститорите се опасяват, че това може да насърчи Федералния резерв да продължи със затягането на паричната политика, за да охлади икономиката, а това ще окаже по-силен натиск върху акциите.

Трейдърите очакват данните за инфлацията в САЩ през август, които ще бъдат публикувани след седмица. Основните опасения са свързани с евентуално ново ускорение на ръста на потребителските цени в страната.

Акциите на компаниите за комунални услуги, които се считат за сигурен залог, се представиха по-добре в сесията, което е още един знак за успокояването на апетита за рискови инвестиции.  

На стоковите пазари междувременно цените на суровия петрол се понижиха за първи път от 10 дни, пише Ройтерс. Търгуваният в Ню Йорк сорт West Texas Intermediate, или WTI, поевтиня с 67 цента (0,8%) и се установи на 86,87 долара за барел, след като в сряда достигна 10-месечен връх от 88,09 долара.

Сортът Брент се установи под ключовата граница от 90 долара за барел за първи път от три дни. Бенчмаркът приключи официалната търговия в четвъртък на ниво от 89,22 долара, което представлява спад от 68 цента, или също 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още