IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отбеляза четвърта поредна възходяща сесия в очакване на данните за инфлацията

Nasdaq Composite завърши над 50-дневното си средно равнище за първи път от 14 септември

23:58 | 11.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в сряда, докато трейдърите очакват публикуването на новите данни за инфлацията в САЩ, а доходността по държавните ценни книжа продължи да намалява, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 65,57 пункта и завърши деня на ниво от 33 804,87 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,43% до равнище от 4376,95 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,71% до 13 659,68 пункта и завърши над 50-дневното си средно ниво за първи път от 14 септември.

Това беше четвърти пореден печеливш ден за трите основни индекса в САЩ.

Очаква се данните за потребителските цени през септември да бъдат публикувани в четвърък. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакват ръст с 0,3% спрямо предходния месец и с 3,6 на сто на годишна база. Инвеститорите ще следят данните в търсене на указания за лихвените решения на Федералния резерв в бъдеще. Цифрите ще бъдат обявени само ден, след като трейдърите бяха под влиянието на по-висока от очакванията инфлация при цените на едро.

Индексът на производствените цени за септември нарасна с 0,5%, което е над очакванията на Dow Jones за повишение с 0,3%. Това все пак е забавяне спрямо увеличаването на производствените цени предходния месец.

Мнозинството ръководители на Фед са заявили на заседанието си през септември, че е вероятно още едно повишаване на лихвите, показаха публикуваните в сряда протоколи.

„Мнозинството участници счетоха, че още едно повишение на целевата федерална лихва на бъдещо заседание вероятно ще бъде уместно, а някои прецениха, че е вероятно да не се задават нови повишения“, се казва в резюмето от заседанието на 19 и 20 септември.

В сряда доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи с около 9 базисни пункта до 4,556%, но достигна 16-годишен връх по-рано този месец. Доходността по 30-годишните ДКЦ също е надолу до 4,693%. След заседанието през септември ръководителите на Фед заявиха, че по-висока доходност ще неутрализира нуждата от бъдещи повишения на лихвите.

На корпоративния фронт по-рано днес Exxon Mobil прие да придобие Pioneer Natural Resources в сделка изцяло с акции на стойност 59,5 млрд. долара, най-голямото обявено сливане на Wall Street тази година. Книжата на Pioneer поскъпнаха с 1,4%, а тези на Exxon поевтиняха с около 3,6 на сто.

Производителят на сандали Birkenstock отбеляза спад от над 12%, след като дебютира на Wall Street в сряда. Акциите му бяха оценени на 46 долара всяка, но поевтиняха до 40,20 долара към края на сесията.

Инвеститорите продължават да са под влиянието на войната между Израел и „Хамас“, след като групировката атакува цивилни израелци в най-кървавата офанзива в страната от 50 години насам. Президентът на САЩ Джо Байдън осъди нападенията на „Хамас“ като тероризъм и заяви, че САЩ застават зад Израел.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, отбеляза лек спад до 105,73 пункта. Еврото поскъпна леко до 1,062 долара, а паундът поевтиня до 1,231 долара. Спрямо йената щатските пари се разменят за 149,1 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с над 2%, тъй като опасенията от нарушаване на доставките заради конфликта в Близкия изток отслабнаха ден, след като водещата страна производител в ОПЕК Саудитска Арабия обеща да помогне за стабилизирането на пазара.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент отписаха 2,1% и завършиха деня на ниво от 85,82 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 2,9% до 83,49 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,6% до 1887,3 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още