IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за по-слаби санкции срещу Венецуела удрят цената на петрола*

САЩ планират увеличат притока на петрол на пазара, за да овладеят поскъпването

08:34 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават леко във вторник на фона на надеждите, че САЩ ще облекчат санкциите си срещу Венецуела, а Вашингтон ще се постарае да предотврати ескалацията на конфликта между Израел и „Хамас“, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 1 цент, или 0,01%, до 89,64 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 18 цента, или 0,21%, до 86,48 долара за барел.

Правителството и опозицията на Венецуела са готови да подновят дълго отлаганите преговори във вторник, които според президента Николас Мадуро ще са от полза за предстоящите избори през 2024 г. – ход, който може да доведе до облекчаване на санкциите от Вашингтон, твърдят различни източници.

От 2019 г. насам САЩ санкционират износа на петрол от Венецуела, страна член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за да накажат правителството на Мадуро след изборите през 2018 г., които Вашингтон смяташе за нечестни заради нарушение на човешките права.

И двата бенчмарка на петролния пазар поскъпнаха миналата седмица на фона на опасения, че конфликтът в Близкия изток може да се разрасне. Международният бенчмарк Брент напредна със 7,5%, записвайки най-големия си седмичен ръст от февруари насам.

На президента на САЩ Джо Байдън му предстои важно посещение в Израел в сряда, докато страната се готви да засили офанзивата срещу бойците на „Хамас“, която предизвика хуманитарна криза в Газа и провокира страхове от по-широк конфликт с Иран.

„Рисковете остават, като външният министър на Иран предупреждава, че възможното разширяване на войната на други фронтове става почти неизбежно“, коментират от ANZ Research в бележка във вторник.

Администрацията на Байдън търси начини за увеличаване на притока на петрол към световните пазари, за да облекчи високите цени. Но на всяко реално увеличение на производството на петрол от Венецуела ще му бъде нужно време, за да бъде усетено заради липсата на скорошни инвестиции.

*Цените са актуални към 8:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още