IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистичните икономически данни окрилиха борсовите индекси в Азия

Акциите на Baidu поевтиняха с над 1,5%, въпреки че компанията представи подобрена версия на модел на генеративен изкуствен интелект - Ernie 4.0

11:57 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват новите данни за инфлацията в Нова Зеландия и протокола от последното заседание на Австралийската централна банка, съобщава CNBC.

новозеландският долар отслабва спрямо щатската валута след новите данни за инфлацията, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 1,25% до 32 040,29 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,82% до 2292,08 пункта.

В континенталната част на Китай измерителят Shanghai composite напредна с 0,32 на сто до 3083,5 пункта. Индексът Shenzhen записа повишение от 0,15 на сто до 9940,22 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng отчете ръст от 0,66 на сто до 17 756,8 пункта.

Акциите на Baidu поевтиняха с над 1,5%, въпреки че компанията представи подобрена версия на модел на генеративен изкуствен интелект, Ernie 4.0 по време на събитие в Пекин. Baidu също така твърди, че възможностите на софтуера са равни на тези на модела GPT-4 на производителя на ChatGPT OpenAI.

В Южна Корея показателят Kospi напредна с 0,98 на сто до 2460,17 пункта.

Австралийският измерител ASZ 200 записа повишение от 0,42% до 7056,1 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 октомври. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 октомври.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за инфлацията в Нова Зеландия, която се е забавила с повече, отколкото икономистите очакваха през третото тримесечие – още един знак, че цикълът на затягане на централната банка е към своя край.

Годишният темп на инфлацията в Нова Зеландия се е забавил до двегодишно дъно от 5,6% през третото тримесечие от 6% през второто тримесечие, съобщиха от статистическата служба на страната. Икономистите прогнозираха инфлация от 5,9%, а централната банка очакваше 6%. Потребителските цени са се повишили с 1,8% спрямо три месеца по-рано, с което техният ръст остава под медианната прогноза за 1,9%.

Междувременно беше публикуван и протоколът от последното заседание на Австралийската централна банка, който описва подробно обосновката на регулатора да запази основната си лихва по кредитите на ниво от 4,1% на заседанието си през октомври. Това е четвърти пореден месец, в който централната банка се въздържа от корекция в лихвите.

Инвеститорите очакват новите данни за икономиката на Китай за третото тримесечие., които ще бъдат представени в сряда. Икономистите прогнозират ръст на БВП през от 4,4% според анкета на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още