IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударът срещу болницата в Газа даде силен тласък на цената на петрола*

При по-ранната търговия и двата сорта поскъпнаха с над 2 долара, за да достигнат най-високите си ценови равнища от две седмици

10:33 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола расте в сряда на фона на поредната ескалация в Близкия изток, след като стотици бяха убити при удар на болница в Газа, предизвиквайки притеснения за възможни проблеми при доставките на „черно злато“ от региона, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,7% до 91,45 долара за барел. От своя страна, тези върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) прибавят 2% до 88,41 долара за барел.

При по-ранната търговия и двата сорта поскъпнаха с над 2 долара, за да достигнат най-високите си ценови равнища от две седмици.

Пазарите анализират рисковете, след като стотици палестинци бяха убити при удар на болница в град Газа във вторник, за която израелските и палестински власти се обвиняват взаимно.

По-късно Йордания отмени среща на върха, на която трябваше да е домакин, между американския президент Джо Байдън и египетски и палестински лидери.

„Отмяната на среща на върха между Байдън и арабските лидери намалява вероятноста за дипломатическо решение на израелско-хамаския конфликт“, коментира Вивек Дар, анализатор на Commonwealth Bank of Australia.

Пазарите се притесняват и от заплахите на Израел за започването на наземна офанзива в Ивицата Газа.

„Очертава се сценарий на дълга окупация, който тласка фючърсите на петрола Брент над 100 долара за барел, защото повишава риска конфликтът на Израел с „Хамас“ да се разшири и потенциално да привлече директно Иран“, каза още Дар.

Байдън трябва да посети Израел в сряда, за да покаже подкрепа за страната. От Белия дом заявиха, че държавният глава ще даде ясно да се разбере, че не иска разширяване на конфликта.

Подкрепа за петролните цени оказа и новината, че американските петролни запаси са намалели с около 4,4 млн. барела през седмицата до 13 октомври, посочиха пазарни източници, позоваващи се на данни от Американския петролен институт. Това е значително повече от прогнозите за свиване с 300 хил. барела, очаквани от анализатори.

Очакват се официални данни на американското правителство да бъдат публикувани по-късно в сряда.

Що се отнася до търсенето, китайската икономика е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие, показват официални данни. Това намеква, че скорошната серия мерки на държавата помага за поддържането на колебливото възстановяване.

Официалните китайски данни също така показаха, че производителността на петролните рафинерии в страната е достигнала рекорден дневен темп, повишавайки се с 12% спрямо година по-рано на фона на засилено търсене покрай празничната Златна седмица и възстановяването при производството.

Въпреки това анализаторите изразиха предпазливост по отношение на китайския икономически растеж, тъй като секторът на недвижимите имоти продължава да натежава.

*Информацията е актуална към 9:48 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още