IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за икономиката на Китай изпратиха смесени сигнали към борсите в Азия

Новите ограничения върху износа на чипове от страна на САЩ помрачи търговията с акции на азиатските компании от индустрията

12:27 | 18.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват последните данни за икономиката на Китай, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с минималните 0,01% до 32 042,25 пункта.

В Хонконг показателят Hang Seng отчете спад от 0,23 на сто до 17 732,52 пункта.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite се понижи с 0,8% до 3058,71 пункта. Индексът Shenzhen изтри междувременно 1,24 на сто от стойността си, смъквайки се до равнище от 9816,68 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi напредна с 0,1% до 2462,6 пункта.

Австралийският показател ASX 200 записа ръст от 0,3 на сто до 7077,6 пункта.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за китайската икономика, която нараства по-бързо от очакваното през третото тримесечие, а потреблението и индустриалната активност през септември също изненадаха с ръст. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4,9% през юли-септември спрямо година по-рано, показват данните на Националното статистическо бюро. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за растеж от 4,4%. Покачването обаче е по-малко в сравнение с нивото от 6,3% през второто тримесечие.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 18 октомври. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 18 октомври.

Икономистите от Nomura повишиха прогнозата си за растежа на Китай за тази година, след като данните показаха, че икономиката е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие. Nomura повиши годишната си прогноза за растеж на БВП на Китай за 2023 г. до 5,1% от 4,8%. Компанията също така повиши прогнозите за БВП за четвъртото тримесечие до 4,7% от 4,3%.

Трейдърите реагираха и на предупреждението на китайския строителен предприемач Country Garden Holdings, който заяви, че не очаква да успее да изпълни задълженията си по офшорния си дълг.

Инвеститорите чакат и новите данни за безработицата в Австралия, които ще окажат влияние върху бъдещите действия на местната централна банка.

Акциите на азиатските производители на чипове и свързаните с тях фирми поевтиняха, след като САЩ обявиха нови ограничения върху износа на полупроводници с изкуствен интелект за Китай. Книжата на Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. изтриха 1,27% от стойността си, докато тези на Hon Hai Precision Industry поевтиняха с 0,47 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още